Les iniciatives impulsades pel Govern Provincial a Castelló en moltes àrees són un model a seguir en institucions de tota Espanya. L’última mesura innovadora que ha exportat és la retransmissió en directe de les meses de contractació via streaming, que ara ha anunciat que pretén implantar la Diputació de València.
Precisament a l’inici d’aquesta legislatura, Javier Moliner va decidir, dins de les mesures implantades per a fer de la Diputació de Castelló una institució més transparent encara, oferir retransmissions de vídeo en directe de les meses de contractació perquè tota la societat poguera tenir-les al seu abast. A més, aquesta tardor va fer un pas més en aprovar que els polítics no tingueren vot en les adjudicacions dels contractes, alguna cosa radicalment nou.
[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Martínez: “Som una referència a Espanya i a més de rebre moltes consultes som ponents en fòrums especialitzats”[/pullquote]
El diputat responsable de l’àrea de Modernització, Luis Martínez, ha assegurat que “la Diputació de Castelló és una referència en tota Espanya en diverses àrees, com en transparència, ja que a més de rebre moltes consultes sobre les nostres iniciatives, som ponents en fòrums especialitzats”.
Cal recordar que aquesta mateixa setmana, Transparència Internacional ha reconegut l’intens treball emprés pel Govern Provincial presidit per Javier Moliner per a convertir a la Diputació de Castelló en un referent d’obertura a la ciutadania. Per açò li ha valorat amb un excel·lent -92,5 punts sobre 100- en l’Índex de Transparència de les Diputacions Provincials.
Moliner ultima una auditoria per a incidir més en la transparència
Cal recordar que la Diputació de Castelló ultima aquests dies la realització d’una complexa auditoria de transparència que li permetrà aplicar les seues principals conclusions de cara a 2016, anant més enllà en el seu compromís d’obertura a la societat de la província de Castelló. Així, el Govern Provincial donarà a conèixer al començament de gener les principals conclusions de l’estudi, que contempla desenes de variables i que posiciona a la institució entre les pioneres a realitzar aquest tipus d’avaluacions externes.
El diputat de Transparència, Luis Martínez, ha explicat “la complexitat tècnica d’un estudi d’aquestes característiques que entra a analitzar diversos paràmetres relacionats no solament amb la publicació d’informació, sinó també amb els límits de la publicitat activa, el dret d’accés a la informació pública, la protecció de dades o la confidencialitat d’alguns paràmetres relacionats amb contractacions. Amb açò, el president Moliner posiciona a la institució entre les primeres que estan duent a terme aquesta nova iniciativa amb tal d’avaluar el seu esforç per fer de la Diputació una administració útil i accessible als ciutadans a través dels llits legalment establits”.
En aqueix sentit, l’auditoria de transparència presentarà a més una valoració de les mesures i identificació de deficiències, mesures correctores i recomanacions o accions de millora de l’equip del projecte, i es realitzaran propostes a dur a terme per a corregir les possibles deficiències que es puguen detectar. L’informe d’auditoria s’acompanyarà d’una guia o test de comprovació dels límits a la publicitat activa, arreplegats en la normativa, aquells derivats de la legislació en matèria de protecció de dades de caràcter personal i la limitació per confidencialitat d’algunes informacions en matèria de contractació.
Mesures de Moliner per a gestionar de forma transparent
El camí emprés pel president del Govern Provincial, Javier Moliner, per una gestió transparent es torna a constatar amb aquest treball que se sumisca al decàleg de mesures que garanteixen la màxima transparència en el funcionament de la institució i que ha engegat en els últims quatre anys.
En aqueix decàleg de mesures que el president ha pres en un camí continu per avançar en la transparència s’inclouen mesurades com l’adhesió al Codi de Bon Govern de la FEMP, noves fórmules com el Cim d’Alcaldes, el Debat sobre l’Estat de la Província i les Juntes de Govern Itinerants, la creació del primer Reglament d’Organització, la implantació de la seu electrònica i la App mòbil, la retransmissió en directe dels Plens, la publicació dels sous, currículum i informació fiscal dels diputats, el Reglament de Participació Ciutadana, l’obertura de les meses de contractació als grups de l’oposició i la seua retransmissió en directe via streaming, la publicació en línia de tota la informació econòmica-financera en la institució i l’obertura de canals en Xarxes Socials i servei de Pregunta al President en la web.