La Diputació de València, a través dels col·legis d’advocats de la província, ha realitzat un total de 3.165 intervencions de mediació hipotecària i familiar entre els mesos de gener i setembre del present any. En acabar 2017 es preveu haver atés a més de 4.000 usuaris, pràcticament el doble que en 2016, on es va intervenir en 2.366 casos. Són les xifres que deixa el servei de mediació que presten els col·legis d’advocats de València, Alzira i Sueca que, gràcies a l’aportació econòmica de la Diputació, poden oferir la seua ajuda a través de les seues seus o les dels ajuntaments a petició d’aquests últims.
El conveni entre la Diputació i els col·legis d’advocats va entrar en funcionament per primera vegada l’any 2013 com un servei que permetia a veïns i veïnes dels municipis la possibilitat de rebre suport en qüestions relacionades amb temes hipotecaris. Aquest conveni va ser renovat i ampliat en 2016 amb la incorporació de la mediació familiar, un servei que se sumava a este assessorament sobre préstecs, arrendaments i clàusules terra. Una assistència que, en paraules del president de la corporació, Jorge Rodríguez, “pot ser útil tant en la relació amb els bancs com en l’oportunitat d’arribar a evitar contenciosos quan es tracta de mediació familiar”.
El total d’usuaris que han passat pels 14 punts d’atenció existents entre 2013 i 2017 s’acosta ja als 10.000, una xifra que podrà superar-se quan es tanque l’any actual, que suposarà haver aconseguit prop de la meitat d’usuaris atesos pel que fa a la dada global i quasi el doble que l’any 2016, amb 2.366 assistències. Una mostra que el servei, ara ampliat, és cada vegada més útil i demandat per la ciutadania, a més de reduir la càrrega dels jutjats.
Un balanç satisfactori
Aquestes xifres van ser presentades al president de la Diputació aquesta setmana per part dels representants dels tres col·legis d’advocats i suposen que ara “qualsevol ciutadà de qualsevol municipi de la província tinga els mateixos serveis que els altres”, segons ha valorat el degà del Col·legi d’Advocats de València, Rafael Bonmatí. “El balanç és molt satisfactori. Hem assentat les bases i ara cal seguir endavant”, ha afirmat la diputada d’Assessorament Municipal, Conxa Garcia. “És un servei que cada vegada va a més. Tenim clar que la situació dels veïns d’aquestes localitats presenten problemes als quals hem de donar cobertura”.
A través d’aquest conveni, es tracta de donar resposta a la dramàtica situació de les persones que no poden atendre les obligacions contretes amb els bancs, evitant situacions de desnonament i exclusió social, així com prestar assistència en qüestions familiars, cas d’herències i divorcis. Els municipis que estan adherits a aquests convenis són Carlet, Catarroja, Gandia, Llíria, Massamagrell, Montcada, Ontinyent, Paterna, Picassent, Quart de Poblet, Requena, Sagunt, Torrent, Xàtiva, Alzira i Sueca.