Les primeres jornades per a informar i conscienciar sobre l’autisme se celebraran el dissabte a Castelló

El regidor de Benestar Social, José Luis López, reivindica el treball conjunt d'administració i societat per a eliminar entre tots els murs que aïllen a les persones amb TEA i discapacitat intel·lectual.

645

El Menador espai cultural ha acollit la presentació de les I Jornades d’Autisme i Art que se celebraran el dissabte 14 d’abril, de 10 a 13.30 hores, en el Passadís dels Arts del Parc Ribalta de Castelló, en un acte en el qual han participat el regidor de Benestar Social i Dependència de l’Ajuntament de Castelló, José Luis López, la vicerectora d’Internacionalització, Cooperació i Multilingüisme de l’UJI, Inmaculada Fortanet; la directora general de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Carmen Amoraga; i Yolanda Arnau, mare d’un xiquet amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i organitzadora de la jornada. També ha estat present la vicealcaldessa i presidenta de Reciclasa, Ali Brancal, una de les entitats col·laboradores amb la iniciativa.

En la seua intervenció, el regidor de Benestar Social i Dependència ha mostrat la seua satisfacció per col·laborar en aquesta iniciativa i ha valorat el treball que realitzen molts pares i mares, i moltes associacions, per a “reivindicar els drets dels seus fills”.
Arnau, per la seua banda, ha explicat que aquestes jornades “naixen de la necessitat de conscienciació i informació que les famílies amb persones amb TEA tenim per a integrar els nostres fills i filles en la societat”.

Per aquest motiu sorgeix la idea d’organitzar una jornada de conscienciació, d’una manera lúdica, oberta a tota la societat de Castelló, on xiquets i xiquetes amb autisme puguen, al costat de xiquets i xiquetes neurotípics, realitzar una activitat plàstica, artística, ja que l’art és un llenguatge universal i és un vehicle de comunicació i d’expressió emocional.

En la jornada s’edificarà un mur fet de 1.000 caixes de cartó de les quals unes 700 seran decorades pels xiquets i les xiquetes assistents, ja que 300 d’aqueixes caixes ja han sigut pintades pels diferents centres educatius que tenen Aules de Comunicació i Llenguatge amb alumnes amb TEA, de manera que tots els alumnes del centre han col·laborat en el projecte. Un mur que, una vegada finalitzat, es derrocarà.

Al llarg del Parc Ribalta hi haurà més de 25 tallers, alguns per a decorar les caixes i altres tallers artístics per a passar una jornada lúdica. Els tallers compten amb el suport de 150 monitors i voluntaris per a atendre a les persones amb autisme que participen, i que han realitzat un curs d’aproximació al TEA organitzat pel Pla d’Atenció a la Diversitat de l’UJI.
La música també tindrà un paper protagonista i durant la jornada actuaran un grup de professionals de l’àmbit musical que han creat peces musicals per a l’esdeveniment, com Xavier Piquer, Ana M. Vernia i una banda de rock de persones amb TEA de València (MUA Band).

Arnau també ha explicat que la jornada comptarà amb la participació d’un grup d’artistes emergents de Castelló: Marta Negre, Verónica Fabregat, Adrià Arnau, Irene GarcíaAna SansanoAlejandro Aragoneses, Enric Redón, Alba Martínez, Maria Gargallo Agut i representants del #MIAU (Museu Inacabat d’Art Urbà), que faran una sèrie d’obres.

Destacar que aquesta iniciativa explica també amb el patrocini de la Diputació de Castelló, Obra Social La Caixa, Cartonajes La Plana, Fundació Dávalos Fletcher i la càtedra UJI-Reciplasa, i amb la col·laboració d’una trentena d’entitats i empreses.