La Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló aculla una jornada sobre tumors infreqüents

Bouché: “En la província de Castelló, d'aproximadament 3.000 casos nous a l'any de càncer, 650 són considerats com a tumors rars”.

467
Camp futbol Ontinyent

La Fundació de l’Hospital Provincial de Castelló ha organitzat la tercera Jornada sobre Tumors Infreqüents celebrada ahir en l’Hospital Provincial.

L’objectiu de la sessió, que ha organitzat la fundació que presideix el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, és actualitzar i debatre sobre els tumors infreqüents des de diferents punts de vista. Així ho ha destacat el doctor Ramón de les Penyes, oncòleg mèdic de l’Hospital Provincial i president del Grup Espanyol de Tumors Orfes i Infreqüents, qui ha assegurat que “s’analitzarà el punt de vista del diagnòstic molecular i genètic per a avançar en el tractament personalitzat d’aquests tumors”.

“Els tumors rars són un model excel·lent de recerca doncs en molts d’ells existeix una alteració molecular o genètica única responsable del seu desenvolupament. El paradoxal és que els resultats obtinguts en aquesta recerca després han sigut aplicats amb èxit en el diagnòstic i tractament dels tumors més prevalents i, no obstant això, molts tumors rars queden orfes de tractament, d’ací la necessitat d’organitzar jornades com la d’avui per a presentar totes les actualitzacions en el maneig clínic d’aquests tumors”, matisa el doctor de les Penyes.

Per al president de la Fundació de l’Hospital Provincial, Javier Moliner, “aquesta sessió contribueix al camí d’excel·lència sanitària en el camp oncològic que volem mantenir a Castelló”.

Què són tumors infreqüents?
Els tumors infreqüents són aquells que tenen una incidència inferior a 6 casos nous per cada 100.000 habitants i any, actualment representen el 22% de tots els diagnòstics de càncer, és a dir, 1 de cada 5 diagnòstics de càncer és un tumor rar o infreqüent.

La doctora Ana Bouché, directora general de la Fundació, ha anunciat durant la presentació de la jornada que “en la província de Castelló, les dades extrapolades dels publicats a escala nacional, indiquen que d’aproximadament 3.000 casos nous a l’any de càncer 650 podran ser considerats com a tumors rars”.

La jornada ha comptat amb la participació de reconeguts facultatius en la recerca d’aquesta patologia.

El doctor Pedro Pérez Segura, actual responsable del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Clínic Universitari de Madrid, ha exposat la importància d’establir models de col·laboració intercentres que permeten aprofundir en la recerca de tots els tumors rars, perquè es puguen dissenyar estratègies comunes en aquest tipus de tumors.

Per la seua banda, el doctor Miquel Taron, PhD de l’Institut de Biomedicina de Sevilla i la doctora Carmen Beat, oncòloga metgessa de l’Hospital Universitari Verge Macarena de Sevilla han exposat la importància d’arribar a un diagnòstic molecular precís per a poder establir un tractament el més individualitzat del tumor.