El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha anunciat que impulsarà una nova Llei de Comerç Sostenible que servirà per a “regularitzar, aclarir i harmonitzar” les normes legals vigents.
Així ho ha apuntat en la seua compareixença a Les Corts per a explicar els eixos de la seua gestió durant la legislatura, en la qual ha recuperat el concepte “d’econovida” al qual va apuntar en la seua presa de possessió, una aposta per “posar les persones i el territori en el centre”, en un entorn polític i econòmic com l’actual que “presenta riscos i incerteses”. A més, ha subratllat la necessitat d’optar per una economia circular perquè “s’està acabant el temps” davant “l’emergència climàtica”.
Quant al comerç, ha mostrat la seua “aposta decidida” pel de proximitat, que done suport a autònoms, emprenedors i pimes i contribuïsca “al manteniment dels centres urbans i la fixació de població”, també als entorns rurals.
Precisament Climent ha avançat també que “esta serà per fi la legislatura” d’aprovació del Pla d’Acció Territorial Sectorial de Comerç de la Comunitat Valenciana (Patsecova), amb un decret del Consell que serà aprovat al desembre.
També ha fet referència a les polítiques a desenvolupar sobre les fires d’Alacant (IFA) i de València (Fira València), que tenien damunt una “llosa” en forma de deute acumulat. Ha recordat que es va iniciar un procés de reestructuració que ha suposat l’assumpció per part de la Generalitat del deute i la gestió firal de les dues. Ara, ha dit, IFA “ja s’ha valorat i té beneficis” i en Fira València s’està executant el previst quant a l’assumpció del deute i “també dona beneficis”.
El model a impulsar en les fires, segons ha indicat el conseller, està clar: “Control públic i operadors privats, no un únic operador, això seria vendre la fira”. Ha desgranat que la idea és tindre un operador per a esdeveniments rellevants i un altre per a la resta de les fires, mantenint la gestió de les que estan funcionant “de manera excel·lent”. “Ja tenim algun operador que està interessat, però el primer és solucionar l’assumpció del deute”, ha agregat.
PLA D’OCUPACIÓ DIGNA
En matèria laboral, Climent ha asseverat que l’objectiu és revertir la precarització i la temporalitat, i ha avançat que un dels primers objectius és aprovar un Pla de Garantia Social i Ocupació Digna que atendrà especialment als col·lectius més vulnerables, entre ells joves, dones, aturats de llarga durada o majors de 50 anys, així com els empleats de sectors altament precaritzats.
Es pretén que servisca per a lluitar contra el frau en els contractes temporals, l’abús de la contractació a temps parcial, la desigualtat de salaris de les treballadores, l’economia submergida, l’abús de falsos becaris i la sinistralitat laboral.
Així mateix, es crearà un Observatori Valencià del Treball Decent per a fer un seguiment permanent del mercat de treball.
El conseller ha afirmat que “és necessari baixar l’atur per davall del 10 per cent utilitzant tots els recursos disponibles” i ha anunciat una llei per a regular el Sistema Valencià d’Ocupació, a més d'”accelerar” els programes Avalem Joves, Avalem Territori i Avalem Experiència. També s’impulsarà la FP per a millorar la capacitació de les persones a l’atur.
POLÍTICA INDUSTRIAL
D’altra banda, Climent ha reiterat l’aposta per una política industrial i energètica amb el coneixement, la innovació i la internacionalització com a elements clau per a millorar la competitivitat. Per a açò es desplegarà el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV).
Així mateix, s’està analitzant el model més eficient de gestió de prestació del servici de les Inspeccions ITV “amb l’objectiu de retornar el servici a la gestió pública directa, amb la premissa de prestar el millor servici possible i amb el menor cost possible”.
DESCARBONITZACIÓ, RENOVABLES I AUTOCONSUM
En la política industrial, apostarà per la descarbonització, l’economia circular, l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables i l’autoconsum.
Climent ha anunciat noves línies d’ajudes per a facilitar comunitats energètiques locals amb participació ciutadana, d’institucions i pimes; un Pla d’Impuls a la Cogeneració amb horitzó 2030, i una nova línia d’ajudes en 2020 dirigida els ajuntaments per a la generació d’energia fotovoltaica o energies microeólicas en els parcs empresarials.
El conseller avançat una nova regulació autonòmica d’autoconsum, i ha assenyalat que s’engegaran l’Agència Valenciana de l’Energia i un Pla de Micromesures contra la pobresa energètica.
CRÍTIQUES DE PP, CS I VOX
Els grups de l’oposició –PP, Ciudadanos i Vox– han sigut crítics amb la gestió de Climent la passada legislatura i li han tirat en cara l’augment de l’atur el passat mes d’agost a la Comunitat.
El ‘popular’ Felipe Carrasco l’ha acusat de “vendre fum” i d’estar “en l’estat de la felicitat de l’ignorant que no veu els riscos”, al mateix temps que li ha advertit que a Economia “és ve plorat de casa” i no es pot governar “a força d’experiments o de teories utòpiques com l’Economia del Ben Comú”.
Tony Woodward (Cs) ha augurat una “travessia pel desert” després d’escoltar la intervenció del conseller, a qui ha advertit que la situació actual del mercat laboral està “en alerta roja” i les mesures que planteja “no serveixen per a res”. “Ens esperen quatre anys venent més fum, perduts per falta de solucions i visió de futur real”, ha apuntat.
Ana María Cerdán (Vox) li ha indicat que l’ocupació es crea recolzant la iniciativa privada, ha demanat l’eliminació de traves burocràtiques per a posar en marxa una empresa, i ha qüestionat que el Botànic rescatara “totes” les persones la passada legislatura: “Han rescatat solament determinats col·lectius, imagine que després d’haver estudiat quins eren els millors per a aconseguir vots”.