La Diputació de Castelló ha iniciat el procés de contractació del seu Pla Provincial de Rehabilitació de Camins Rurals, en el qual invertirà 1,5 milions d’euros en les dues pròximes anualitats després d’haver conclòs 2017 amb 3.000 quilòmetres reparats de 133 municipis de la província. Així, el Govern Provincial ultima el nou programa d’actuació, que li portarà a millorar camins i pistes de pràcticament tot el territori provincial després, d’haver aconseguit donar resposta a totes les peticions realitzades pels ajuntaments el passat any.
El diputat provincial del Medi Natural, Antonio Cases, ha explicat que “la gran acceptació, que té per part dels ajuntaments aquest programa de la Diputació fa que estiguem, en pràcticament tots els pobles de la província, actuant a millorar les seues pistes i camins”.
En aqueix sentit, el diputat ha assegurat que “amb tots els anys que portem actuant, des de fa sis exercicis, es nota una notable millorança en l’estat general de camins i pistes dels pobles. Hem detectat com les necessitats dels pobles han anat canviant, amb la qual cosa la tipologia dels treballs també ha anat variant, doncs ens adaptem a les necessitats dels pobles”.
Cal assenyalar, que els treballs d’aquest pla es mantenen pràcticament durant tot l’any, i els tècnics de la Diputació estan agilitant els processos administratius amb tal de començar els treballs d’enguany com més prompte millor.
Cal tenir en compte que durant 2017, les màquines van treballar des del 6 de març al 31 d’octubre, amb períodes d’interrupció, quan així ho han exigit els estats d’alerta per a prevenir el risc d’incendis.
“Treballem en llocs molt sensibles, en moltes ocasions en zones d’elevat valor ecològic, ja que tan importants són els treballs que realitzem per a garantir l’accés a aquestes zones, millorant les pistes com l’atenció de totes i cadascuna de les indicacions, que se’ns realitzen per a evitar qualsevol incendi”, ha indicat Cases.
En aqueix sentit, el diputat ha assenyalat que “estem comprovant com aquests treballs estan permetent recuperar camins pràcticament intransitables fins ara i que deixaven en estat de quasi abandone zones d’elevat valor paisatgístic i unes altres de molt interés per desenvolupar-se activitats agrícoles i ramaderes en els seus voltants”.
Quant a la tipologia de treballs que sol·liciten els ajuntaments, consisteixen essencialment en el condicionament de pistes, mitjançant retrocàrregues, i en la neteja de cunetes mitjançant desbrossadores, encara que s’ha registrat un increment notable de peticions d’asfaltat.
La neteja de camins contribueix a la prevenció d’incendis en els municipis.