La Diputació de Castelló ha exposat hui en la Trobada de Diputacions per l’Energia i el Clima, el seu Pla d’Eficiència Energètica com a model d’èxit que ja ha estalviat 14 milions d’euros als pobles de la província. La rebaixa d’emissions que ha aconseguit a través de la implantació de criteris de sostenibilitat al manteniment de les seues instal·lacions també ha protagonitzat la seua participació en aquesta trobada que ha tingut lloc a Tarragona.
El diputat de Sostenibilitat, Mario García, ha explicat que “les mesures que impulsem des de la Diputació són precursores d’un canvi de comportament en les administracions locals de cara a ser més acurats amb el medi ambient. L’eficàcia d’aquestes iniciatives es demostren amb les xifres d’estalvi econòmic, administratiu i ecològic que han suposat. Sense anar més lluny, ara emetem un 70 % menys de diòxid de carboni en el total de les nostres dependències que fa tan sols cinc anys”.
Eficiència Energètica
El Pla Provincial d’Eficiència Energètica ha permés la normalització de factures en els municipis respecte a la contractació del subministrament de llum, la seua contractació a través de la Central de Compres de la Diputació, la realització d’auditoria per a ajustar consums, així com la revisió de material lumínic amb la substitució amb tecnologies més respectuoses amb el medi ambient i al mateix temps més econòmiques per als pobles.
“Tot això ha suposat que els ajuntaments consumen menys llum i que a més la paguen més barata”, ha indicat el diputat.
Objectiu: aconseguir un grau d’Emissió Zero
Estos resultats són en gran manera exportats, de l’experiència prèvia en el desenvolupament de plans d’eficiència per als municipis que són oferits pel departament de Sostenibilitat d’aquesta Corporació Provincial en les seues diferents edicions des de 2012 fins a 2016, així com de l’aplicació del seu propi pla per a la reducció d’emissions que ha portat a reduir el nivell d’emissions des de 1000 TCo2, fins als 360 TCo2 actuals en les instal·lacions i edificis de la institució, esforç que ha sigut reconegut amb el segell de Registre de petjada de carboni del ministeri de Medi ambient amb abast 2, i que gràcies a l’actual incorporació de vehicles elèctrics al seu parc mòbil aspira a convertir-se en una de les primeres institucions públiques a aconseguir un grau d’Emissió Zero.