```
martes, 30 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El IIS La Fe fundació de recerca biomèdica amb major tornada de projectes europeus

L’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe de València) ha acabat l’any 2017 com la fundació de recerca biomèdica de la Comunitat Valenciana amb major tornada de projectes europeus. A més, el IIS La Fe es troba entre els sis primers centres de recerca de la Comunitat amb major tornada en les convocatòries del Programa Marco Horitzó 2020 des que va començar la convocatòria en 2014.

Des de llavors, els equips de recerca de la Fe han obtingut 13 projectes europeus, dos d’ells com a grup capdavanter, la qual cosa consolida al IIS La Fe com a referent en aquest tipus de convocatòria, ja que solament opta a les ajudes de Biomedicina, enfront de la resta d’entitats, com a universitats o centres tecnològics, que abasten més àrees d’acció.

Horitzó 2020, el Programa Marco de Recerca i Innovació de la Unió Europea, és el principal instrument de finançament d’activitats de recerca, desenvolupament tecnològic, demostració i innovació a Europa. L’any que ve comença la recta final del programa i en el període 2018-2020, la Comissió Europea ha previst prop de dos bilions d’euros de finançament europeu exclusivament per a l’àrea de salut. Els seus principals eixos estratègics són la medicina personalitzada, la cura integrada i la ciberseguretat en salut.

Fites H2020 del IIS La Fe

En 2017, l’investigador del IIS La Fe, Juan Carlos García Cañaveras, aconseguí una beca Marie Sklodowska-Curie (MSC) per desenvolupar un projecte de recerca sobre el càncer i la immunoteràpia a la Universitat de Princeton, als Estats Units. Es tracta d’una de les beques més prestigioses i competitives que atorga el programa europeu ‘Marie Sklodowska-Curie’ d’Horitzó 2020. Dins del camp de les “Ciències de la Vida” únicament van obtenir finançament un 13% dels sol·licitants. Es tracta de la primera beca MSC adscrita al IIS La Fe i l’única d’aquesta categoria en el sistema de salut de la Comunitat Valenciana en aquest exercici.

Entre els projectes del IIS La Fe en l’àmbit de l’H2020 que han arrencat en 2017, destaquen Harmony, una plataforma europea coordinada per dos hematòlogues espanyoles, de la Fe i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Salamanca (Ibsal), que té com a objectiu trobar tractaments més eficaços per als tumors hematològics a través de Big Data i CrowdHealth, un programa integrat per 19 organismes europeus, que també utilitzarà el Big Data per actualitzar els arxius clínics electrònics dels pacients que sofreixen sobrepés i obesitat.

Entre els projectes engegats en el IIS La Fe i finançats gràcies a aquest programa marco, destaca també MyCyFapp, liderat pel Grup de Recerca en Malaltia Celíaca i Immunopatologia Digestiva, que coordina a investigadors de sis països per desenvolupar una aplicació per a dispositius mòbils, que permeta als nens amb fibrosi quística personalitzar el seu tractament i que en 2018 arrencarà la fase d’assajos clínics.

A més, en aquests anys s’han aprovat el projecte Albino i, d’altra banda, el projecte Cobiophad. En el projecte Albino participa el grup de recerca de Perinatologia, que el seu objectiu és avaluar l’eficàcia i seguretat d’al·lopurinol administrat a nounats amb encefalopatia hipòxia-*isquèmica i validar biomarcadors de lesió cerebral neonatal. De la mateixa manera, el projecte Cobiophad del grup d’Al·lèrgia i Malalties Respiratòries de la Infància treballa en el desenvolupament d’un innovador dispositiu biofotòlisi de baix cost i alta sensibilitat, basat en tecnologia de disc compacte, per detectar al·lèrgies a medicaments en un màxim de 30 minuts.

L’últim projecte concedit Oactive, dins de la convocatòria H2020SC1-2017-*Cnect-2, en el qual el Servei de Medicina Física i Rehabilitació lidera un paquet de treball, té com a objectiu el desenvolupament de models computacionals avançats i personalitzats per a la prevenció de l’osteoartritis en ciutadans europeus.

Aposta per la internacionalització

La posició del IIS La Fe dins del programa H2020 es deu en gran manera a l’aposta estratègica realitzada amb el reforç de l’Oficina Internacional per afavorir el posicionament de l’Institut i promoure la generació d’aliances i consorcis internacionals. En els últims anys no solament s’ha incrementat el nombre de projectes, sinó, sobretot, el seu lideratge en aquest tipus d’iniciatives. Les convocatòries europees, no només ofereixen finançament, sinó que permeten a més col·laborar i intercanviar experiències amb grups de recerca capdavanteres en altres països, ja que la recerca sanitària es mou en un escenari cada vegada més competitiu.

Últimas noticias

Contenido relacionado