La valenciana Teresa Sánchez ha explicat este dimarts davant Felip VI per què la seua obra ha sigut una de les vint-i-una guanyadores del concurs escolar “Què és un rei per a tu?”, una farmaciola amb el qual el monarca “s’encarrega de cuidar de la salut dels espanyols” i manté unit al país amb “fermesa”.
La xiqueta ha desplegat l’estoig per a mostrar el que incloïa en ell, com un termòmetre, unes tiretes i una canellera per a “la fermesa de la unitat d’Espanya”, segons s’ha vist en el Palau de El Pardo, on el rei ha observat amb detall els treballs guardonats enguany.
Felip VI ha tornat a reflectir-se en l’espill dels dibuixos i treballs manuals realitzats sobre la seua figura a càrrec dels vint-i-un xiquets guanyadors del citat concurs escolar, que han ressaltat en la seua majoria el paper que representa el cap de l’Estat en favor de la unitat d’Espanya.
En l’acte, el rei ha xarrat de forma distesa amb cadascun dels alumnes de les comunitats autònomes, Ceuta i Melilla, a més d’un d’educació especial.
La imaginació dels xavals els ha portat a retratar al rei de la forma més variada i en diferents formats, com a redaccions, treballs manuals, dibuixos, vídeos i jocs de taula.
Un dels treballs que ha arrancat el somriure del monarca ha sigut el de l’extremenya Irene Palacios, titulat “Masterchef Rei”. “És el cuiner de tota Espanya, que reparteix il·lusió amb el seu llibre de receptes, que és la Constitució”, ha explicat la jove.
Per a elaborar una bona “amanida democràtica”, aporta com a ingredients “tomaques de llibertat, cebes d’igualtat, carlotes autonòmiques, sal de pau, vinagre de solidaritat i pebre d’Europa”.
Com en els últims anys, a causa de la situació política, el treball procedent de Catalunya ha despertat especial interés. Esta vegada era un vídeo dissenyat per Pere Balcells, alumne de 13 anys del col·legi Viaró de Barcelona, amb “les sis coses que fa un bon rei del segle XXI”.
Com a primer repte, és “la persona més important d’un país i cap dels seus exèrcits”, a més de representar a Espanya en l’estranger i ser “exemple per a xiquets i majors”. I com a rematada, valora del rei que “es preocupa per a mantenir unit al seu país”, idea que ha acompanyat amb una foto en la qual es veu a Felip VI encaixar la mà a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.
“El vídeo ho vaig fer el passat mes de juliol”, ha precisat el jove barceloní per a deslligar el treball de la conjuntura política, de la qual no s’ha pronunciat per ser molt jove per a parlar d’aquests assumptes.
A don Felipe també li han associat amb el Quixot, amb un gran cor, amb un arbre que els ciutadans tenen “la responsabilitat de cuidar i abraçar” fins i tot amb unes abastes menorquines, perquè “un bon calçat ajuda al Rei a recórrer tot el país”.
Alguns han inventat jocs de taula i un trencaclosques, mentre que el vencedor de la categoria d’educació especial, el cordovés Miguel Ángel Pollastre, amb síndrome de Down, ha estampat en una corbata les fotos dels Reis i les seues filles.
No han faltat poemes com el que li ha dedicat el sevillà Fernando Borrallo: “Gran serà el seu regnat/ monarca experimentat/ espanyols alegreu-vos/ Felip VI ha arribat!”.
Com és habitual, Felip ha improvisat unes paraules davant els xiquets per a agrair-los “l’esforç i el mèrit” de les seues obres. “De tant en tant em recordeu coses que potser no tinc cada dia present. Vaig haver de repassar tots els treballs per a veure si em deixe alguna cosa en el tinter”, ha comentat als escolars.
El rei els ha fet veure la importància que sàpien trobar el seu camí, no solament a partir del que li ensenyen, sinó del que “un vol i pot fer” en la vida. “No tot està escrit en la Constitució. Cada rei o cada reina també imprimeix la seua personalitat dins d’eixe marc que és la norma i els costums que tenim. Hi ha un perfil personal, les iniciatives personals, i açò és el que al final va marcant també parteix del regnat”, ha reflexionat.
El concurs “Què és un Rei per a tu?”, organitzat per la Fundació Institucional Espanyola (FIES) amb la finalitat d’acostar la figura del monarca i de la Corona als escolars, ha complit el seu 36 edició amb participació rècord: 20.543 estudiants de 1954 centres educatius de tota Espanya.