lunes, 9 septiembre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

És il·legal llevar punts o multar sense saber qui condueix

Multar al propietari d’un cotxe per una infracció comesa amb aqueix vehicle en carretera és il·legal. I per tant, la Direcció general de trànsit (DGT) no pot retirar-li punts si no té proves que era ell qui conduïa. L’advertiment apareix en una sentència del Jutjat del Contenciós nombre 6 de Madrid que el passat mes de maig va anul·lar una multa d’aquest tipus.

La sentència recorda a l’Administració que per a multar al titular del vehicle en lloc del conductor vulnera la presumpció d’innocència, i condemna per açò a la DGT a pagar les costes del procediment, iniciat l’abril de 2016 pel lletrat Javier Vasallo.

La legislació espanyola contempla sancions de 900 euros per a tots aquells propietaris que es neguen a identificar als conductors després de rebre una infracció. Però aqueixos diners no és una multa de trànsit, sinó una sanció administrativa per la falta de col·laboració. I per açò, no pot implicar mai la pèrdua de punts.

El problema, segons expliquen fonts del sector, és que aquestes sancions tan copioses estan provocant un important nivell d’impagaments a l’Administració. Per açò, i segons les mateixes fonts, les delegacions de Tràfic prefereixen a vegades interposar els 300 euros de multa i la pèrdua de punts, i atribuir a qui figura en els papers com a propietari del vehicle la maniobra il·legal. És ací on la sentència emesa a Madrid recorda a la DGT que aqueix procediment és il·legal.

La foto de l’helicòpter
Segons la documentació que obra en l’expedient sancionador, l’helicòpter de Tràfic va captar i va fotografiar a un vehicle circulant a 161 quilòmetres per hora en un tram la velocitat màxima del qual està limitada a 120. Després de diversos recursos, el propietari del vehicle va declinar identificar al propietari i, malgrat açò, la DGT li va imposar una sanció de 300 euros i retirada de dos punts del carnet.

En el seu recurs davant la Justícia, el lletrat encarregat del cas explica que la decisió de Tràfic vulnera la presumpció d’innocència i arriba fins i tot a afirmar que el vehicle “no anava a una velocitat superior als 120 km/h”. La sentència dels jutjats de Madrid no entra a valorar l’argument de la velocitat ni la validesa de les imatges captades per l’helicòpter de la DGT. Simplement recorda que “no existeix prova en l’expedient administratiu que el recurrent fóra el conductor del vehicle”.

Per tant, i segons la decisió judicial, “hem de concloure que no hi ha prova que el recurrent fóra el conductor del vehicle que circulava a 161 quilòmetres per hora, per la qual cosa l’Administració ha presumit que el conductor era el seu propietari. Açò infringeix els principis de responsabilitat personal i de presumpció d’innocència, per la qual cosa ha d’estimar-se la demanda”.

Últimas noticias

Contenido relacionado