lunes, 9 diciembre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Plataforma per la Llengua denuncia el bar Poliesportiu de Massanassa per discriminació lingüística

L'entitat demana a la Direcció de Comerç de la Generalitat i a l'Ajuntament informar el bar restaurant de l'empresa Insondable sobre drets lingüístics

El 12 d’abril passat la senyora Jèssica Crespo, periodista d’A Punt, es va adreçar en valencià a un cambrer del bar restaurant del Poliesportiu de Massanassa dient: “Pots deixar-me un got per favor”. El cambrer, que havia entés perfectament la frase, va respondre mentint i negant drets: “No sé qué me pides. A la próxima me hablas castellano y todo mejor”. I encara més, quan la clienta va expressar la seua voluntat de parlar valencià, el cambrer, amb agressivitat, va contestar: “Pues aquí me hablas español”.

La Plataforma per la Llengua considera que la situació produïda al bar restaurant del Poliesportiu de Massanassa “atempta contra l’oficialitat del valencià i els drets lingüístics de tots els ciutadans a usar el valencià, oralment i per escrit, tant en les relacions privades com amb l’administració pública”.

El dret lingüístic dels consumidors a expressar-se en valencià també està recollit en l’article 8 de la Llei 1/2011 de 22 de març, l’Estatut dels Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana. Aquesta llei afirma que la Generalitat ha de fomentar l’ús del valencià en les relacions d’empreses i professionals amb els consumidors. I, a més, ha d’adoptar mesures perquè les ofertes comercials es comuniquen també en valencià. És per això que la Plataforma per la Llengua ha denunciat els fets davant la Direcció de Comerç i Consum, i ha demanat tant a la Generalitat Valenciana com a l’Ajuntament de Massanassa que facen una advertència a l’empresa Insondable, concessionària del contracte d’explotació del bar Poliesportiu de la població, des de maig del 2018, sobre el respecte als drets dels consumidors que s’expressen en valencià.

Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua País Valencià, ha recordat a l’Ajuntament de Massanassa i a l’empresa del bar que l’article 3 de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, estableix que l’ús de la nostra llengua “produeix plens efectes jurídics, sense que puga derivar-se, de l’exercici del dret a expressar-se en valencià, qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció”. A l’article 17, la llei determina que: “Tots els ciutadans tenen el dret a expressar-se en valencià en qualsevol reunió, i això inclou també les activitats professionals i mercantils”.

També des de la Plataforma per la Llengua s’ha demanat a l’Oficina de Drets Lingüístics i al Síndic de Greuges que s’informe la direcció del bar restaurant del Poliesportiu de Massanassa sobre el dret dels consumidors a expressar-se en valencià, per a evitar qualsevol forma de discriminació o exigència de traducció.

Cal recordar que l’Estatut dels Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana, estableix que l’administració de la Generalitat Valenciana pot demanar a una empresa les “correccions oportunes” davant la negativa a satisfer les demandes d’un consumidor o usuari, o qualsevol forma de discriminació. En cas que l’empresa no canvie d’actitud i no respecte l’ús del valencià de la clientela, podria ser sancionada amb multes de fins a 3.000,5 euros, d’acord amb l’article 70.1 de l’Estatut dels Consumidors i Usuaris de la Comunitat Valenciana.

Últimas noticias

Contenido relacionado