L’Ajuntament d’Olocau iniciarà aquest mes de gener els treballs d’adequació de l’antiga almàssera de la Societat Agrària a fi de transformar-la en un Centre Social Sènior. L’actuació es durà a terme en la planta baixa de l’edifici de la Societat Agrària, recentment adquirida pel consistori, i comptarà en la seua primera fase amb una ajuda de 60.500 euros de la Diputació de València.
Tal com ha explicat l’alcalde d’Olocau, Antonio Rober, l’objectiu és crear un nou espai de trobada, completament accessible i amb diferents sales per a lectura, jocs o visionat de televisió”. “Volem proporcionar als nostres majors un centre més concorde al segle XXI, que solucione les deficiències que té el local actual, que a més de ser bastant poc accessible per a ells, no compten amb espais diferenciats per a les seues activitats”.
En aquest sentit, Antonio Rober ha assegurat estar molt “content amb la implicació que han demostrat la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, i pel propi President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, cap al projecte”. I és que, segons ha explicat, “en un ajuntament en el qual hem de pagar entre 250.000 i 300.000 euros a l’any fruit del deute heretat, el fet de comptar amb aquestes ajudes marca l’any fruit de l’herència heretada, el fet de poder comptar amb aquestes ajudes marca la diferència entre poder atendre les necessitats dels nostres veïns i veïnes o no poder fer-ho”.
El primer pas per a poder convertir aquest nou Centre Social en una realitat serà netejar i condicionar el local, que fins ara era utilitzat com a magatzem i que encara conserva molts elements i utillatge de quan encara funcionava com almàssera. “La idea és realitzar la neteja de la planta baixa, tapar les cubes, revisar tot el material existent i rescatar aquelles peces més emblemàtiques relacionades amb l’elaboració de l’oli de manera que, en el futur, puga crear-se en aquest mateix espai un xicotet museu que done mostra del que va ser l’edifici”, ha explicat Rober.
L’actuació, que serà finançada amb l’ajuda de la Diputació, també contempla l’enderrocament de les estructures que es troben en mal estat, “però conservant els elements de la construcció original, com les bigues de fusta i pilars de forja, tal com ja es va fer amb les pedres de “rodeno” que van servir per alçar l’edifici i que ja en el seu moment van ser rescatades i reutilitzades per a la rehabilitació de la façana”, ha afegit l’alcalde.
Recuperar un edifici emblemàtic
Antonio Rober ha recordat que el seu equip porta diversos anys treballant en aquest projecte, que té com a fi última recuperar per a l’ús i gaudi dels veïns i veïnes d’Olocau un emblemàtic immoble. Per a açò, en 2015, l’ajuntament va invertir prop de 170.000 euros, 60.000 d’ells procedents també d’una ajuda provincial, en la restauració de la façana, en la qual es va rescatar la pedra de “rodeno” original, l’habilitació de la segona planta, a la qual es va traslladar el saló de plens, i la instal·lació d’un ascensor, que dotara de plena accessibilitat a l’edifici.
I en 2016 va concloure les gestions per a l’adquisició de la planta baixa, propietat fins aleshores de la Societat Agrària, a la qual ha destinat al voltant de 65.000 euros. L’alcalde d’Olocau reconeix que aquesta potser ha sigut la part més difícil, ja que implicava arribar a un acord amb els prop de 90 socis de l’entitat, als quals ha volgut agrair la “bona disposició mostrada per a portar avant un projecte que serà per a tot el poble i per tant també per a ells”.
Ara en 2017, l’objectiu del consistori és destinar els fons del Pla Provincial d’Obres i Serveis a finalitzar l’habilitació de la planta superior, amb la construcció de condícies i d’una sala de reunions annexa al saló de plens, i aprofitar la subvenció de 60.500 euros concedida per l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de València per a donar els primers passos per a la creació del futur Centre Social Sènior, el qual esperen poder tenir completament finalitzat abans de 2019.
500.000 euros per a millores en centres socials
L’actuació d’Olocau és una de les 17 obres que han obtingut finançament especial de la Diputació de València per a dur a terme millores en centres socials. En total, la corporació que presideix Jorge Rodríguez ha destinat 490.000 euros per a millorar les instal·lacions de residències, centres de dia, llars del jubilat i altres dependències que, en paraules del president, “ajuden directament a les persones o bé serveixen com a lloc de trobada i socialització”.
Per la seua banda, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, ha explicat que “aquestes millores en més d’una quinzena de municipis serveixen per a resoldre reivindicacions en alguns casos històriques, i totes tenen en comú que van en benefici de col·lectius de persones majors, amb algun tipus de dependència o socialment desfavorides”.