La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que el seu departament ha convocat la primera edició del Premi de Festes Inclusives i No Sexistes de la Comunitat Valenciana, amb el qual es pretén guardonar a aquells municipis que impulsen accions encaminades a promoure “unes festes igualitàries”.
Oltra ha informat que el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) publica aquest dimecres la convocatòria d’aquest guardó, que va dirigit a “entitats locals que hagen desenvolupat projectes amb la finalitat de promoure la igualtat de gènere en les seues festes, contribuint d’aquesta manera a la ruptura dels estereotips de gènere, alhora que a propiciar la participació de les dones en condicions d’igualtat”.
Aquest premi, la creació del qual és una de les mesures recollides en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, també persegueix “l’eliminació de qualsevol forma de discriminació i violència contra les dones”, ha manifestat Oltra, qui ha recordat la implicació de la seua Conselleria per a aconseguir unes festes “lliures d’agressions sexistes”.
En aquest sentit, ha recordat que el seu departament ja va posar en marxa l’any passat els Punts Violeta en diversos festivals de la Comunitat Valenciana, i ha informat que, enguany, a través dels centres d’atenció a dones en l’àmbit rural, també s’oferirà suport a aquells municipis que vulguen impulsar la creació d’aquests “espais segurs”, on s’informa sobre polítiques d’igualtat i s’atén qualsevol denúncia sobre agressions sexistes.
El Premi inclusiu
La vicepresidenta ha explicat que l’objectiu d’aquest premi és “reconéixer qualsevol acció encaminada a promoure la igualtat de gènere en les festes locals”, des de campanyes de sensibilització dirigides a erradicar qualsevol forma d’agressió basada en el gènere, fins a actuacions sobre els models de representació establits, que fomenten actituds sexistes.
Així, es tindran en compte accions que, per exemple, fomenten lletres que promoguen la igualtat de gènere, així com que denuncien la violència de gènere, “visibilitzant-la i contribuint a crear un discurs despatriarcalitzat”, ha explicat.
La representació visual de les dones o de qualsevol forma de diversitat que promoga la igualtat i el principi de no discriminació, també serà tinguda en compte, a l’hora de valorar les propostes que es presenten, al costat d’aquelles accions que promoguen la igualtat i la participació de la dona “en espectacles i activitats artístiques que posen en relleu la seua capacitat i talent”, ha indicat.
Oltra ha explicat que les accions lligades a la participació de les dones en l’organització de festes, així com aquelles vinculades a la ruptura dels rols de gènere en les tradicions pròpies de les festes locals també poden ser objecte d’aquest guardó, al costat de les actuacions relacionades amb l’ús d’un llenguatge inclusiu i que incorporen la perspectiva de gènere.
Per a poder presentar-se les entitats locals hauran de comptar amb un pla d’igualtat vigent i estar situades en la Comunitat Valenciana, a més que el projecte que presenten haja sigut executat l’any anterior o l’any de la convocatòria. El guardó està dotat amb una quantitat de 40.000 euros, segons recullen la resolució de la convocatòria.