La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, després de comparèixer hui per a explicar els assumptes acordats en la reunió setmanal del Govern valencià, ha comentat la “situació d’emergència i excepcionalitat” dels refugiats que es troben venint cap a València a bord de l’Aquarius.
“A les persones de l’Aquarius no ens les hem trobat en el port, han sigut cridades pel Govern d’Espanya per a oferir-los ajuda humanitària“. Així ha explicat la vicepresidenta del Consell la realitat d’eixes persones, les quals es troben en una “situació d’emergència i excepcionalitat“. Oltra ha indicat que esta circumstància no ha de regular-se amb la Llei d’Estrangeria perquè “no és una qüestió d’estrangeria, és una qüestió humanitària“. Per açò, no comparteix que algunes de les persones que es troben en el vaixell acaben en centres d’internament, tal com va deixar entreveure ahir la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo.
Així i tot, Oltra ha assegurat que “en les reunions de coordinació amb el Govern d’Espanya no s’ha parlat d’aplicar la Llei d’Estrangeria a les persones que arribaran amb l’Aquarius”. Segons la vicepresidenta, “els CIE es contradiuen amb la protecció dels drets humans“.
Tal com ha assenyalat Mónica Oltra, a les persones que arriben en l’Aquarius i en els altres dos navilis se’ls permetrà acollir-se al pla d’asil, amb el qual accediran a un programa de protecció per “la seua excepcionalitat”. A més, rebran atenció sanitària i psicològica quan arriben al port.
“Amb el PP haguera sigut impossible”
“Ara sí que hi ha un Govern que ha entès que el dret humanitari està per a complir-se“, ha indicat Oltra, qui ha afegit que esta situació fa un mes, amb el Govern del PP, “haguera sigut impossible” perquè “es negaven a acollir persones“. La vicepresidenta ha puntualitzat que açò ha sigut possible “gràcies a que l’alcalde, Joan Ribó, ha oferit la ciutat de València, al fet que la Generalitat ha oferit la Comunitat i al fet que el Govern central ha dit ‘sí’ al pla“.