L’Àrea de Seguretat Pública de l’Ajuntament de Castelló ha reforçat el dispositiu d’emergències de la cavalcada de Reyes, que mobilitzarà a 130 efectius i disposarà de cinc ambulàncies, tant en el recorregut de Castelló com en el Grau. L’alcaldessa, Amparo Marco, el regidor de Seguretat Ciutadana, Antonio Lorenzo, i responsables de Protecció Civil, Policia Local i Bombers han supervisat avui el recorregut per a examinar el dispositiu a desenvolupar, que estarà coordinat amb el Cos Nacional de Policia.
Una de les novetats de seguretat és la protecció amb tanques dels carrers Major i Arxipreste Balaguer per a evitar la invasió de la calçada. En aquest tram es prohibeix el llançament de caramels que seran lliurats en mà al públic. Cadascuna de les 12 carrosses tindrà un responsable de seguretat. Una altra innovació de seguretat serà el repartiment de 2.500 polseres d’identificació de les xiquetes i xiquets per a facilitar la seua localització en cas que es perden dels seus familiars. Les persones amb dificultats de mobilitat disposaran d’una zona fitada per a seguir el desenvolupament de l’acte.
Antonio Lorenzo ha destacat que “des del punt de vista de la seguretat, es tracta d’un dels esdeveniments més complexos d’organitzar i gestionar, per la qual cosa és necessari disposar d’un dispositiu preventiu i una planificació específica davant emergències que identifique els riscos genèrics i particulars presents en cada fase de la celebració, els minimitze i, en cas d’incidències, que garantisca una resposta coordinada, eficaç i segura”.
El sergent de Bombers i cap de Protecció Civil, Antonio Costa, ha desgranat l’estructura i el desenvolupament del Pla d’Actuació davant Emergències aprovat, que descriu les particularitats de l’esdeveniment, els llocs pels quals discorre, analitza els eventuals riscos, assigna els recursos necessaris i estableix les actuacions a desenvolupar.
La cavalcada es divideix en dues parts, la del Grau i la de Castelló, la qual cosa obliga a singularitzar el protocol de seguretat. En el cas del districte marítim, s’inicia amb una processó marítima per l’interior del port, segueix una desfilada per terra i acaba en un escenari. La cavalcada de Castelló està dividida en dues seccions: una desfilada general dels participants, carrosses, vehicles, etc. amb el públic distribuït al llarg del recorregut, i un acte en l’escenari en la plaça Major, amb el públic congregat enfront del mateix.
De l’experiència acumulada en la celebració d’aquest tipus d’actes en general i en edicions anteriors en particular, així com de la consulta de documentació especialitzada, s’estableix que els riscos predominants que cal afrontar en la celebració d’aquest esdeveniment, per la seua vulnerabilitat i probabilitat d’ocurrència, són els eventuals devessalls i aglomeracions de persones, accidents de trànsit i atropellaments, urgències sanitàries, incendis, agressions i pertorbació de l’ordre públic.
A més de la Policia Local, agents de Mobilitat Urbana, Servei Municipal de Bombers, els organismes implicats en el dispositiu són l’Autoritat Portuària, la Capitania Marítima, el Centre de Coordinació d’Emergències Portuàries, el Programa de Salvament Marítim de la Creu Roja, el Servei Marítim de la Guàrdia Civil, el Patronat de Festes, la Junta de Festes, empreses de serveis auxiliars i voluntariat.
Tant Costa com l’intendent de Policia Javier Brenes han incidit a instar als assistents a escollir adequadament el lloc des del qual gaudir de l’esdeveniment, evitant grans aglomeracions i zones estretes, que mantinguen controlats als menors en tot moment, sense descurar-los en cap cas, que es mantinguen sobre les voreres, sense envair les calçades, que no es llancen a per caramels i, finalment, que seguisquen amb paciència i comprensió les indicacions dels agents de seguretat i emergències.
La Cavalcada de Castelló és una de les celebracions anuals que compta amb una major afluència de públic i, particularment, de menors d’edat. En funció de les previsions meteorològiques, pot concentrar fins a 20.000 persones. En els últims anys, la celebració ha guanyat en vistositat i complexitat, la qual cosa ha augmentat el nombre de participants i activitats, les carrosses i, en general, altres elements destinats a embellir l’acte.