Soler ha afegit que “la Comunitat Valenciana no pot complir l’objectiu de dèficit mentre siga la comunitat autònoma pitjor finançada d’Espanya, segons han reconegut absolutament tots els organismes competents, tant en l’àmbit autonòmic com estatal”. El conseller d’Hisenda ha recordat que “la pròpia ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha reconegut el fet res menys que en seu parlamentària”.
El conseller d’Hisenda ha recordat sobre aquest tema que un informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) “xifra la inversió estatal en la Comunitat Valenciana en 2.226 per habitant, amb una diferència amb la mitjana espanyola de 211 , que seria de 700 , si ens comparem amb Cantàbria, que és la millor finançada”.
Segons Vicent Soler, és “absolutament imprescindible” la reforma del sistema de finançament autonòmic i cal actuar en quatre adreces: “la primera passa per recompondre l’equilibri vertical tributari; la segona, per establir regles de despesa, amb màxims i mínims, que promoguen l’estabilitat de les despeses; la tercera passa per dotar en cada comunitat un fons de reserva i l’última, per establir els objectius d’estabilitat pressupostària, sostenibilitat financera i dèficit, de forma proporcional a la participació en la dimensió de la despesa i els recursos, de manera coordinada i lleial, no per imposició d’una única Administració”.
El conseller d’Hisenda ha recordat així mateix que “les comunitats autònomes gestionen el 67% de la despesa de l’Estat del Benestar, que és finançat amb impostos i per a aconseguir la sostenibilitat del mateix és imprescindible que la participació de les comunitats autònomes en els principals ingressos tributaris siga proporcional a la despesa que han de gestionar”.
Bloqueig de PP i C’s a l’augment del sostre de dèficit
Vicent Soler ha recordat l’impacte negatiu en el compliment del dèficit que va suposar el vot en contra del Partit Popular i Ciutadans al Senat a l’augment del sostre de dèficit , que ja havia autoritzat Brussel·les. El bloqueig per “raons totalment partidistes”, segons Soler, va impedir que la senda d’estabilitat passara de l’actual 1,3% del PIB a l’1,8%. De les cinc dècimes de dèficit addicional, dos corresponien a les comunitats autònomes i haurien suposat 237 milions per a la Comunitat Valenciana.
La Comunitat gasta per davall de la mitjana
Una altra de les conclusions de l’informe de l’AIReF fa referència al fet que la Comunitat Valenciana “té un risc alt d’incompliment de la regla de despesa”. Referent a això, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic ha recordat que “la Comunitat Valenciana no té un problema de despeses, sinó d’ingressos, ja que som, després d’Andalusia i Catalunya, la comunitat autònoma que menys gasta”. Segons la última execució pressupostària, la despesa no financera (capítols V a VII) va ser de 2.590 / habitant, 266 per davall de la mitjana del conjunt de les comunitats autònomes, que és de 2.856 euros. “Tenim menys diners per a atendre els mateixos serveis i aqueixa situació és totalment insostenible”, ha conclòs Soler.