El ‘Mirador Templer’ vertebrarà els castells de Peníscola, Santa Magdalena i Alcalà de Xivert

El Govern Provincial presenta aquest sender interpretatiu pel Parc de la Serra d'Irta com a connexió cultural i recurs turístic.

625

La Diputació de Castelló promou amb la creació d’un nou sender senyalitzat denominat ‘El Mirador Templari’ la posada en valor dels recursos patrimonials, com a element dinamitzador del turisme i de l’activitat dels municipis de Castelló. El Govern Provincial ha presentat aquest nou sender interpretatiu, que en els més de 26 quilòmetres de longitud uneix Peníscola amb Alcossebre (Alcalà de Xivert), unint amb açò els castells medievals i templaris de Peníscola, Santa Magdalena de Polpís i Alcalà de Xivert. Es tracta d’una sendera que discorre en un 90% del seu recorregut pel Parc Natural de la Serra d’Irta i que combina la riquesa paisatgística d’aquesta zona de la província amb l’atractiu patrimoni històric de les fortaleses històriques.

El vicepresident primer de la Diputació, Vicent Sales, ha explicat que “aquesta actuació dóna continuïtat al Pla Director del Castell de Peníscola amb el qual ens vam proposar valorar les fortaleses templaries al mateix temps que aprofitar totes i cadascuna de les oportunitats que el monument més visitat de la nostra província puga irradiar a la resta de municipis de Castelló amb els quals guarda relació. Ha sigut precisament l’interés nacional i internacional que l’Ordre del Tremp suscita el que ha impulsat a la Diputació a prendre la iniciativa de crear aquesta ruta turístic-cultural”.

Cal tenir en compte que van ser precisament les recerques històriques realitzades en el Pla Director del Castell de Peníscola les que van posar de manifest l’interés històric i patrimonial que va tenir el pas de l’Ordre del Temple per terres castellonenques i com, traspassant els murs del castell, es va escampar a diferents localitats de la província que compten amb un llegat històric i cultural documentat, entorn d’aquesta temàtica, de gran valor.

A través de ‘El Mirador Templari’, la Diputació, en col·laboració amb el personal del Parc Natural, no solament ha identificat i analitzat aquells elements patrimonials vinculats amb l’època, sinó que al mateix temps s’han posat de manifest espais naturals únics com el de la Serra d’Irta que aporta nous atractius a aquest projecte de difusió patrimonial.

Part de la Ruta del Temple
La Diputació es troba immersa en la implantació del projecte turístic i cultural de la Ruta del Temple en el qual es contextualitza aquest sender interpretatiu. Així, ja queden senyalitzats els municipis de Peníscola, Culla i Alcalà de Xivert, i es reforça amb aquest Mirador Templari, en el qual convergeixen les tres fortaleses més importants de l’època amb l’espai natural que les acull, “aquest paratge protegit de 7.744 hectàrees terrestres i 2.448 hectàrees marines declarat Parc Natural”, ha indicat el vicepresident Sales.

Cal assenyalar que els emplaçaments associats amb els castells de Xivert i de Pulpis, destaquen per suposició altitudinal i estratègica per al control de les vies de comunicació i la defensa dels territoris, llocs amb vista excepcionals, que adonen de la importància adquirida per aquest territori a través del temps.

Generar recursos turístics en els municipis per a crear més oportunitats
És important assenyalar que aquesta iniciativa de la Diputació es correspon amb la seua prioritat d’ajudar als municipis de la província a generar productes turístics a través de la posada en valor dels seus recursos amb tal de generar en ells noves oportunitats de futur.