```
sábado, 4 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

[:es]La Universitat de València dedica la Falla Inmaterial 2021 al canto tradicional valenciano[:ca]La Universitat de València dedica la Falla Immaterial 2021 al cant tradicional valencià[:]

La iniciativa, impulsada desde la Escuela Técnica Superior de Ingeniería (ETSE-UV), se basa en emplear la inteligencia artificial para mostrar a través de las Fallas el canto tradicional valenciano.

[:es]La Falla Inmaterial de la Universitat de València alcanza este año su quinta edición con el mismo objetivo de unir tradición, inteligencia artificial y divulgación científica. La iniciativa, impulsada desde la Escuela Técnica Superior de Ingeniería (ETSE-UV), se basa en emplear la inteligencia artificial para mostrar a través de las Fallas el canto tradicional valenciano.

El proyecto de la Falla Inmaterial se han presentado en una rueda de prensa celebrada esta mañana en el Centre Cultural La Nau, y ha contado con la presencia y la participación de Ester Alba, vicerrectora de Cultura y Deporte de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, subdirector de la Escuela Técnica Superior de Ingeniería (ETSE-UV) de la Universitat de València y director del proyecto; Emilia López, profesora de la Facultad de Magisterio de la Universitat de València y gestora del proyecto, y el comunicador y cantante Pepiu de Castellar.

Este año, la propuesta, que se titula ‘En cant’, reivindica el canto tradicional valenciano. A través de los teléfonos móviles y la página web de la iniciativa, los participantes podrán enfrentarse a diferentes retos de canto con una selección de artistas de referencia valencianos. Todas las voces de los participantes serán procesadas y fusionadas, y con ellas, se construirán los monumentos de forma colaborativa. Estas fallas montadas a partir de ondas sonoras estarán proyectadas en puntos emblemáticos del territorio valenciano: la ciudad de València, en el caso de los monumentos grandes, y la huerta valenciana, para las fallas infantiles. La Cremà virtual será -como marca la tradición-, el próximo 19 de marzo.

Tanto la rectora de Universitat de València, Mª Vicente Mestre, que ha intervenido a través de un mensaje grabado, como la vicerrectora Ester Alba, han agradecido esta iniciativa impulsada por la ETSE-UV con un espíritu participativo y totalmente innovador. En este sentido, Mª Vicenta Mestre ha subrayado la importancia del uso de la tecnología para facilitar la interacción humana en tiempos de pandemia. Por su parte, Ester Alba ha añadido que desde la Universitat se quiere contribuir a dar apoyo al sector cultural fallero tan afectado por la situación actual y a las industrias culturales relacionadas con las Fallas, y ha avanzado que la semana próxima se presentará una exposición en el Centre Cultural La Nau de la Universitat que repasa la historia de una emblemática publicación: El Turista Fallero (1942 a 2021).

Una de las comisiones más numerosas y más de 25.000 monumentos

Los organizadores de este proyecto han explicado que a lo largo de estos cuatro años la Falla Inmaterial ha conseguido un total de 3,5 millones de interacciones a través de la plataforma y diferentes redes sociales; cuenta con 17.000 participantes en activo y se han quemado 25.000 monumentos a través “de este juguete interactivo y participativo” hecho por todas las personas que participan y lo hacen posible.

Con motivo del quinto aniversario del proyecto, se ha preparado una compilación de material gráfico de todas las ediciones de la Falla Inmaterial desde el año 2017. Este contenido podrá visitarse en una instalación expositiva, “una especie de casal fallero” –han declarado los responsables-, formada por seis pantallas que se han instalado en el claustro del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.[:ca]La Falla Immaterial de la Universitat de València arriba enguany a la seua cinquena edició amb el mateix objectiu d’unir tradició, intel·ligència artificial i divulgació científica. La iniciativa, impulsada des de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV), es basa a emprar la intel·ligència artificial per a mostrar a través de les Falles el cant tradicional valencià.

El projecte de la Falla Immaterial s’ha presentat en una roda de premsa celebrada este matí en el Centre Cultural La Nau, i ha comptat amb la presència i participació d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València; Francisco Grimaldo, subdirector de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV) de la Universitat de València i director del projecte; Emilia López, professora de la Facultat de Magisteri de la Universitat de València i gestora del projecte, i el comunicador i cantant Pepiu de Castellar.

Enguany, la proposta, que es titula ‘En cant’ reivindica el cant tradicional valencià. A través dels telèfons mòbils i la pàgina web de la iniciativa, els participants podran enfrontar-se a diferents reptes de cant amb una selecció d’artistes de referència valencians. Totes les veus dels participants seran processades i fusionades, i amb elles, es construiran els monuments de manera col·laborativa. Estes falles muntades a partir d’ones sonores estaran projectades en punts emblemàtics del territori valencià: la ciutat de València, en el cas del monument gran, i l’horta per a la falla infantil. La Cremà virtual serà -com marca la tradició-, el pròxim 19 de març.

Tant la rectora de la Universitat de València, Mª Vicente Mestre, qui ha intervingut a través d’un missatge gravat, com la vicerectora Ester Alba, han agraït esta iniciativa impulsada per l’ETSE-UV amb un esperit participatiu i totalment innovador. En este sentit, Mª Vicenta Mestre ha subratllat la importància de l’ús de la tecnologia per facilitar la interacció humana en temps de pandèmia. Per la seua banda, Ester Alba ha afegit que des de la Universitat es vol contribuir a donar suport al sector cultural faller tan afectat per l’actual situació i a les indústries culturals relacionades amb les Falles, i ha avançat que la setmana pròxima es presentarà una exposició al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València que repassa la història d’una emblemàtica publicació: El Turista Fallero (1942 – 2021).

Una de les comissions més nombroses i més de 25.000 monuments

Els organitzadors d’este projecte han explicat que al llarg d’estos quatre anys la Falla Immaterial ha aconseguit un total de 3,5 milions d’interaccions a través de la plataforma i diferents xarxes socials; compta amb 17.000 participants en actiu i s’han cremat 25.000 falles a través “d’esta joguina interactiva i participativa” fet per totes les persones que hi participen.

Amb motiu del cinqué aniversari del projecte, s’ha preparat una compilació de material gràfic, de totes les edicions de la Falla Immaterial des de l’any 2017. Este contingut podrà visitar-se en una instal·lació expositiva, “una mena de casal faller” –han aclarit els responsables-, formada per sis pantalles instal·lades en el claustre del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.[:]

Últimas noticias

Contenido relacionado