```
martes, 30 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Puig admet menys exportació i turisme després del “brexit” però preveu un “reequilibri”

El president ha anunciat que mantindrà una reunió amb l'ambaixador de Regne Unit el 3 de desembre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la Comunitat Valenciana “vol participar” i implicar-se en el futur de les relacions entre la Comunitat i Regne Unit després de la signatura de l’acord del Brexit, que, ha assegurat, “garanteix els drets i llibertats” de valencians i britànics.

Així ho ha manifestat després de la reunió que ha mantingut aquest dilluns en el Palau de la Generalitat amb representants de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, la Cambra de Comerç de València, els secretaris generals dels sindicats UGT-PV i CCOO-PV, Ismael Sáez i Arturo León, i l’eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero.

“La decisió de Regne Unit no ens complau”, ha afirmat el president, que, no obstant això, s’ha mostrat satisfet que, amb l’Acord de Retirada “s’ha evitat un Brexit dur, de confrontació”.

En aquest sentit, ha assegurat que l’acord “garanteix els drets i llibertats dels ciutadans, la unió duanera i la integritat del mercat únic durant el període transitori”, per la qual cosa “no cal esperar cap impacte negatiu per a la Comunitat derivat d’aquest acord”.

“Els drets dels valencians residents al Regne Unit i dels britànics residents en la Comunitat estan, hui dia, perfectament garantits en l’acord de retirada i en les recomanacions fixades pels Estats membres”, ha manifestat el cap del Consell. Així, ha explicat que es permet als valencians, britànics i els seus familiars “viure i treballar durant la resta de les seues vides en les mateixes condicions de les quals gaudeixen abans que finalitze el període transitori“.

A més, l’acord contempla que els familiars dels valencians residents al Regne Unit i dels britànics residents en la Comunitat “podran unir-se a ells en el futur”, així com la protecció dels seus descendents, “nasquen abans o després de l’eixida de Regne Unit”.

Puig ha subratllat, així mateix, que es mantindran els drets “laborals, d’accés a la salut, de cobrament de pensions i d’accés a la seguretat social” de la població afectada, i que, quant als estudiants, “podran continuar cursant els seus estudis a Regne Unit durant el període transitori i fins que els finalitzen, si és en data posterior, encara que per a això hauran de sol·licitar un nou estatus de residència”.

Turisme i exportacions

“El turisme no es veurà afectat”, ha assegurat el president, que ha afegit que els britànics “podran continuar triant la Comunitat Valenciana com a lloc de destinació per a les seues vacances sense necessitat de visat”. A més, ha destacat que la Declaració Política, segons el que es preveu en matèria de transport aeri, “garantirà la facilitat de moviment en el futur”.

Quant a les exportacions, el cap del Consell ha recordat que l’Acord de Retirada “garanteix la Unió Duanera i la integritat del Mercat Únic durant el període transitori”, per la qual cosa, en principi, “les relacions comercials no deurien veuran afectades”.

Així i tot, ha considerat “evident” que el resultat del referèndum del Brexit  ha tingut repercussió en el sector exterior valencià, amb unes exportacions a Regne Unit que han passat de créixer un 26,6% abans de la votació, a decréixer un 8,7% respecte al període anterior.

Accions a curt termini

“La Comunitat Valenciana vol participar en aquest procés”, ha afirmat el president, que ha anunciat la convocatòria d’una reunió monogràfica de la Comissió Interdepartamental d’Acció Exterior i Relacions amb la Unió Europea, així com l’activació de les tres comissions de seguiment anunciades després del referèndum, sobre indústria, turisme i agroalimentació.

A més, el president es reunirà el 3 de desembre amb l’ambaixador de Regne Unit, i mantindrà una trobada a Londres, el dia 10, amb l’ambaixador d’Espanya al país britànic, així com una reunió amb una associació de valencians residents a Regne Unit.

Així mateix, ha anunciat una jornada sobre el Brexit, amb la participació de tots els sectors implicats, que tindrà lloc a Alacant el 8 de febrer, així com la promoció d’una reunió específica de la Conferència d’Assumptes Relacionats amb la Unió Europea (CARUE) per a recaptar informació del Govern d’Espanya sobre la situació del Brexit.

Últimas noticias

Contenido relacionado