martes, 16 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Acords en la primera reunió per al nou Consell: Morera tornarà a presidir Les Corts i s’avaluarà el Botànic

El president en funcions, Ximo Puig, ha destacat que "hui és un dia transcendent" en l'autogovern valencià i ha posat en valor la "voluntat inequívoca" de les tres forces en l'"aprofundiment del canvi" a la Comunitat. A partir d'ací, el primer pas serà l'avaluació dels últims quatre anys.

La primera reunió a tres bandes que han mantingut Ximo Puig (PSPV), Mónica Oltra (Compromís) i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem) per a conformar un nou Consell progressista a la Comunitat Valenciana ha conclòs amb dos acords principals: dijous es conformarà una Mesa en Les Corts amb majoria progressista i amb “un caire de continuïtat en la Presidència”, càrrec que ha ostentat aquesta legislatura Enric Morera, i els socis avaluaran de forma global el Botànic firmat el 2015 i ampliat el 2017 durant les pròximes dos setmanes.

Així ho han assenyalat després de la reunió que ha tingut lloc hui dimarts a la Sala dels Pinazo del parlament valencià, que ha començat les onze del matí i s’ha perllongat durant quasi una hora. Al final de la trobada, els tres dirigents han comparegut davant els mitjans per a informar del contingut i dels acords aconseguits, destacant la voluntat compartida i “inequívoca” de reeditar el pacte que va permetre el canvi el 2015.

El president en funcions, Ximo Puig, ha destacat que “hui és un dia transcendent” en l’autogovern valencià i ha posat en valor la “voluntat inequívoca” de les tres forces en l'”aprofundiment del canvi” a la Comunitat. A partir d’ací, el primer pas serà l’avaluació dels últims quatre anys.

També ha avançat que s’ha arribat a un acord de cara a la Mesa de Les Corts, que ha de ser “definitiva” (el 2015 no ho va ser i es va designar una provisional fins a la investidura) i amb una majoria progressista que reflectisca la voluntat dels ciutadans van expressar en les urnes. Ha avançat que “tindrà un caire de continuïtat en la Presidència”.

Per la seua banda, la vicepresidenta en funcions, Mónica Oltra, ha assegurat que la reunió ha sigut “molt satisfactòria” i és el “punt de partida del nou Consell” que ara iniciarà la segona etapa. “La voluntat de constituir un pacte de govern que responga les expectatives de la gent està garantida”, ha dit.

En tot cas, ha explicat que el primer que es farà és una avaluació “per a preparar el què”, una “prèvia” al debat sobre el contingut del futur acord, per a veure “què s’ha fet i què queda pendent” per a aquesta legislatura.

Eixe “què” en qüestió es començarà a abordar després de les eleccions del 26 de maig i després vindran “el com i el qui”. Així, durant un parell de setmanes farà eixa avaluació i establirà el calendari i la metodologia.

Preguntada sobre si eixa avaluació els serveix per a guanyar temps fins que passen les municipals, atés que en els seminaris ja s’avaluava l’acció de govern, Oltra ha assenyalat que ara es tracta de tindre una visió global i veure què queda pendent per al segon pacte.

Martínez Dalmau ha assenyalat, per la seua banda, que la reunió ha sigut “enormement satisfactòria” i ha valorat eixa avaluació del Botànic I que la seua formació havia reclamat. “La majoria de progrés farà un govern de progrés”, ha destacat.

“ESTEM EN LA PRÈVIA DEL QUÈ”

Davant la pregunta de la posició de Compromís al voltant d’eixa Presidència definitiva i no provisional, Oltra ha assenyalat que el seu partit no ha fet cap declaració pública advocant per la provisionalitat i la posició oficial la que s’ha manifestat hui.

Respecte a si la continuïtat de Morera implica també “continuïtat” en el Consell, ha posat l’accent que en aquest àmbit estan “en la prèvia del què” i encara queden pendents “el què, el com i el qui”.

Així, sobre si no hi ha pressa per a la formació de govern, ha apuntat que ara “no hi ha pressa, no hi ha corruptes als qui tirar de les institucions”, i la voluntat és “treballar molt bé el què” com a programa de govern. S’emprarà, ha dit “el temps necessari, no més del que es necessite”. A més, ha destacat la seua “capacitat d’acord”, que és “ràpida i eficaç”, ha dit, posant d’exemple allò aconseguit en la reunió de hui.

Últimas noticias

Contenido relacionado