viernes, 19 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Alairac estretirà els seus llaços amb Betxí participant en la ‘matxà i la pujada a la muntanyeta de Sant Antoni

Betxí i Alairac estan en el camí d’estretir encara més els llaços després del procés d’agermanament entre les dues localitats que va concloure al setembre. Aquest cap de setmana una delegació del poble francés, encapçalada pel seu alcalde, Roger Adivèze, visitarà Betxí per participar de ple en les festes patronals en honor a Sant Antoni. La delegació d’Alairac podrà conéixer la localitat i participar en la festa i romeria de Sant Antoni que se celebra sense interrupció des del segle XVII, a excepció dels anys de la Guerra Civil, encara que el seu origen es remunta a temps immemorials.

L’alcalde de Betxí, Alfred Remolar, ha explicat que la invitació a la delegació francesa es va cursar després de l’acte d’agermanament que va tenir lloc al setembre a Alairac. “Després d’aquest fet històric, i per correspondre a la càlida acollida que van tenir amb nosaltres, vam creure que el moment més adequat perquè ens visitaran era el de les festes de Sant Antoni”, ha assenyalat Remolar.

L’acte institucional de la signatura de l’agermanament entre ambdues poblacions està previst que es produïsca en el marc del Palau de Betxí, aquest dissabte al migdia. Però potser el que més sorprenga els francesos siga la romeria a Sant Antoni. “Esperem que aquestes deu persones gaudisquen del paratge de la muntanyeta de Sant Antoni, un punt privilegiat pel seu valor paisatgístic, mediambiental i històric. També podrem explicar-los que a la Muntanyeta s’han trobat restes d’origen iber, en concret, l’única tauleta d’escriptura ibèrica sobre suport de bronze de tot el País Valencià”, ha detallat l’alcalde de Betxí. Però, a més, “la romeria és un inqüestionable fet cultural, històric i de la tradició de Betxí, i per això volem que participen els veïns d’Alairac a través d’aquesta delegació”. Està previst que prenguen part en la ‘matxà’, dissabte a les 8 de la vesprada, i a la pujada a la muntanyeta, diumenge a les 9.30.

Betxí i Alairac aprofitaran la trobada per a aprofundir en la seua relació d’agermanament i establir les bases d’un nou intercanvi de més entitat que probablement tindrà lloc el proper mes d’abril.
Alairac és una població de poc menys de 1.000 habitants pertanyent a la comarca de Llenguadoc-Rosselló. Està situada al sud-est de França, a uns 100 kilòmetres de la frontera amb Espanya, i la ciutat més coneguda dels voltants és Carcassona, capital del districte en el qual s’emmarca.

Últimas noticias

Contenido relacionado