Ana Besalduch: “No hi ha cap alcaldia que puga funcionar amb la figura única de l’alcalde o l’alcaldessa. És una qüestió d’equip”

L'alcaldessa de Sant Mateu, que es presenta a la reelecció per segona vegada després que el 2015 revalidara i augmentara el suport dels veïns, assegura que la Diputació Provincial "serà socialista"

686

No li agraden les ambigüitats i quan parla s’assegura que el missatge que llance sigui clar i inequívoc. Ana Besalduch, alcaldessa de Sant Mateu, s’ha convertit en els últims anys en referent per moltes coses dins i fora del partit socialista. I és que, tot i que ella assegura, en sincera humilitat no ser “ni menys ni més que un altre”, l’experiència demostra que ha sabut sumar, conciliar i fins i tot servir de model per altres companys de municipis de la comarca en convertir-se el 2011 en alcaldessa d’una població que s’ha vist “transformada”  i a més revalidar la seua condició el 2015 incrementant encara més el suport aconseguit.

Amb bagatge també com a Diputada a les Corts, anteposa sempre “el fer al figurar” i la seua tasca no ha passat inadvertida. Ara, de nou, se sotmet al veredicte de les urnes municipals i amb el suport “d’un gran equip” que té present en tot moment i al qui no es cansa de traslladar els mèrits de gestió quan se li atribuïxen a ella, espera tornar a ser l’alcaldessa de Sant Mateu, “un poble viu” com ella mateixa el defineix.

-Sra. Besalduch parla vosté d’un programa polític “obert”, què vol dir això? “Això vol dir que la gent et pot aportar propostes que tu en el moment de confeccionar el programa electoral no hages pensat o que poden sorgir perquè Sant Mateu és un poble viu. Vull dir que durant els pròxims quatre anys sabem quin és el nostre eix central, el nostre camí per recórrer però que estem oberts a qualsevol proposta o necessitat que el nostre poble puga experimentar durant els propers quatre anys“.

-Ha destacat també moltes vegades la importància de la coincidència de color polític dels governs autonòmics i central, això vol dir que el fet que vosté siga del mateix partit, d’alguna manera repercutiria en eixes millores que han de fer des d’altres administracions? “No! No em referisc en absolut a això que acabes de dir –respon ràpida i contundent per deixar les coses clares– “al que em referisc és que el programa polític dels socialistes té com a eix central ficar en el focus de les polítiques el benestar dels nostres ciutadans i ciutadanes. Per tant els nostres programes poden ser més fàcils d’aconseguir les nostres propostes si les idees polítiques són les mateixes”

Evidentment el que no vull dir de cap de les maneres és que per ser d’un color polític o d’un altre tenim preferències. Gràcies a Déu eixa època ja ha passat, que quan el govern de la Generalitat era del Partit Popular afavoria als pobles del Partit Popular o la Diputació per exemple on tradicionalment ha afavorit als pobles del PP.

El cas és que tots tindrem les mateixes oportunitats però evidentment les línies polítiques són les del mateix partit. I totes les propostes a què podrem accedir les trobarem en el Govern Central, o en el Govern autonòmic o en el Govern de la Diputació...quan siga socialista!

– Un dels projectes que potser més preocupen la gent de Sant Mateu, o que els poden haver deixat una sensació de desengany és eixa residència de la tercera edat, prevista, almenys teòricament des del 2007. Se la juga vosté esta vegada a dir que estarà fet.., quan,...què pot assegurar?

“No, jo no me la jugue! –matisa– És un projecte de la Generalitat Valenciana, jo vull recordar a la gent que la Generalitat té un president socialista des de fa quatre anys i en estos quatre anys hem aconseguit allò que en els últims vint no vam poder aconseguir a Sant Mateu que és tindre un projecte bàsic quantificat econòmica.

Tenim un projecte que en estos moments damunt de la taula de l’ajuntament perquè tot el món el puga consultar que s’ha fet en estos quatre anys de govern del Botànic, que no estava abans i que és una prioritat i està en l’últim projecte de pressupostos on la vicepresidenta va explicar que esta era una de les primeres residències que es farien.

Això no m’ho estic inventat, això està en el Diari de Cessions de les Corts, el projecte està damunt la taula i van vindre els arquitectes redactors a presentar-lo, no va vindre cap polític –puntualitza amb contundència– Per tant, existeix un compromís ferm de la Generalitat Valenciana i en quatre anys no hem ficat cap pancarta, no hem dit “pròxima construcción” anem fent els passos que toquen i que calen i en esta legislatura serà una realitat. Jo entenc a la gent perquè durant 20 anys se’ls ha enganyat però ara hi ha un govern seriós a la Generalitat que no pressupose 75.000 euros quan la residència val 7 milions”.

– Tot i la seua edat, té una important veterania política i a més a àmbits ben distints, des de l’alcaldia d’una localitat com Sant Mateu a la que ara es presenta a reelecció fins responsabilitats com a Diputada en les Corts i a més formant part activa de la política autonòmica. Com es pot conjugar això i no desatendre res?

“Doncs…no hi ha cap alcaldia o no hi ha cap ajuntament que puga funcionar únicament amb la figura única de l’alcalde o de l’alcaldessa. És un error pensar que per menut que siga un poble el que porte el pes de l’ajuntament única i exclusivament és l’alcalde o l’alcaldessa. És una qüestió d’equip i jo tinc la sort de contar en el millor equip en l’ajuntament de Sant Mateu. He contat en el millor equip des del 2011 que vaig arribar a l’alcaldia i evidentment els mèrits no són només meus de tot el qu hem aconseguit. Seria impossible portar un equip i estar a les Corts Valencianes pensant que sóc l’única que fa coses per Sant Mateu.

La gent de Sant Mateu sap que este equip treballa incansablement per la gent de sant Mateu i ja en el 2011 vaig ser Diputada quatre anys i el 2015 ens van revalidar, més encara la majoriaafirma endevinant-se l’orgull a la seua veuque va passar d’una majoria absoluta a una majoria qualificada, el 2015 només vaig ser-ho dos anys però ara tinc la sort de tornar a ser-ho però això seria impossible sense l’equip que tinc!

– La política municipal de “de tu a tu”, desgasta? i més en un municipi no massa gran on pràcticament tot el món es coneix i és més fàcil eixa accessibilitat?

Mira totes les feines tenen coses negatives i coses positives, i ser alcaldessa també. El que sí que te he de dir és que el positiu sempre és en la balança molt més que el negatiu i que jo en este moment tinc les mateixes ganes, la mateixa il·lusió…et diria que inclús més perquè tenim un govern socialista al govern central a la Generalitat i sense cap dubte anem a tindre la Diputació de Castelló. Des d’este punt de vista, més il·lusionada perquè no tinc cap dubte que les nostres polítiques se podran portar endavant i el nostre programa electoral podrà ser una realitat.

-Parlant d’eixe canvi de la Diputació a la qual ha fet menció...si fora així i amb les seues característiques i la seua trajectòria podria ser la substituta de Javier Moliner al capdavant?...entenc! “Això és una cosa que el dia 27 de maig li tocarà decidir, triar al partit com sempre, als òrgans corresponents i el que el partit decidisca doncs...això serà... al nostre partit funcionem així i no hem avançat mai res. Jo no he estat mai a cap lloc que el partit no haguera volgut que estigués i he estat allà on el partit ha volgut que estiga. Per tant el 27 de maig els òrgans del partit corresponents seran qui decidiran qui serà el president o la presidenta de la Diputació.

-Entenc per tant per les seues paraules que si el partit la proposa, en eixa hipòtesi, acceptaria. –“Jo no sé el que va proposar el parit i li dic que el que propose em pareixerà perfecte!contesta amb contundència deixant el tema per acabat-

-Tornem a Sant Mateu. M’agradaria preguntar-li per una infraestructura com l’Auditori, i que vosté ha oferit en mès d’una vegada a la resta de pobles de la Comarca i dels voltants.

“Bé, el que jo sempre dic que als pobles no podem tindre cadascú una infraestructura de 800.000 euros o d’un milió d’euros i que els pobles hem de fer comarca. Per aturar el despoblament no hem de pensar només en nosaltres mateixos i hem de pensar en tots els pobles del voltant i per això hem de pensar també que serveis que no siguen tan bàsics com una escola o un centre de salut i per això hem de pensar que és el que nosaltres fem en els nostres pobles per això, nosaltres que ja tenim fet l’Auditori, el que li dic a la comarca és que aprofiten la programació que tenim i que per descomptat poden vindre quan vulguen. Jo crec que esta és la línia que hem de seguir d’ara endavant.

-Parlant del futur i del creixement econòmic de Sant Mateu, per on passa? “Les dues primeres activitats econòmiques en este moment són el turisme i l’agricultura. És evident que des dels ajuntaments no podem muntar empreses per a crear llocs de treball, sí que poden, desenvolupar les bases per tindre un polígon industrial com el que nosaltres tenim, encara que és xicotet...però tot el que està al nostre abast i que podem fer en el nostre patrimoni i el nostre poble ple de monuments històrics impressionants que això és un gran atractiu turístic, doncs una de les nostres prioritats és el turisme, quan a comerços, allotjaments, cases rurals.

I l’altra activitat és l’agricultura i ahí sí que vull aprofitar dient que és molt important el que passe en Europa el 26 de maig també i que la gent ha de saber que la política agrària comú, tot el que està referida a la PAC a les agricultures a l’agricultura i al desenvolupament rural d’Europa...que és molt important que el dia 26 guanyen els socialistes i els socialdemòcrates a Europa perquè totes estes polítiques no estiguen afectades per les retallades.

-Per acabar, vosté va arribar a l’alcaldia el 2011 i per molts la seua figura va ser com un precedent d’eixe canvi de color que van tindre molts municipis de la província el 2015. Durant este temps hi han hagut altres companys i companyes de partit alcaldesses que s’han mirat en el seu espill?

“Bé…bo,...els socialistes ens alegrem quan un company socialista guanye sempre, li coste més o li coste menys el que sí que és veritat és que quan tu estàs en una experiència de govern, els nous alcaldes o alcaldesses que arriben, sobretot per la proximitat i perquè tens també una relació personal i d’amistat..et poden cridar perquè els ajudes en determinades coses o que els digues com ho has fet tu. Però això ho hem fet tots…jo també ho he fet -afirma somrient – també ho he fet quan he arribat a l’alcaldia, jo no sóc ni millor ni pitjor que ningú ací el que es valore és eixa experiència de qui siga i preguntar a la resta de companys”

-Alcaldessa, o vosté a quin company o companya li va demanar consells quan va arribar?

.bé, doncs jo una de les persones que més consells quan vaig arribar li vaig demanar…-riu en recordar-ho-,..bé, hi ha dues persones per a mi més important i a les qui els vaig demanar més consells. Es diuen Adolfo Martín, alcalde de Cervera, i José Benlloch, alcalde de Vila-real. Bé, en José jo tinc una relació molt estreta i en Adolf també, però al final és veritat que el 2011 ens vam quedar molt poquetes alcaldies del PSOE i en aquell moment també eren menys però és que a banda en aquestes dues persones la seua experiència i la seua capacitat de treball, a mi em van ajudar molt!