Betxí acull la primera campanya de comunicació i conscienciació per a la prevenció d’incendis forestals

La campanya s'organitza en 18 sessions-tallers que tindran lloc en zones amb risc d'incendi forestal a la Comunitat Valenciana.

581
Mamen Peris
Actualitat Valenciana

La campanya de comunicació i conscienciació per a la prevenció d’incendis forestals en terreny agrícola-forestal dirigida als agricultors, dins del marc de campanya ‘Stop al Foc’, ha començat en Betxí.
La Directora General d’Incendis Forestals de la Generalitat Valenciana, Delia Álvarez juntament amb Agustín Pons, han sigut els encarregats de la presentació, acompanyats de diferents autoritats, com l’alcalde de Betxí, Alfred Remolar Franch; l’alcaldessa de les Coves de Vinromà, Mònica Ens, l’alcalde d’Artana, Enrique Vilar Villalba i el regidor de Medi ambient de Xilxes, Sergi Alejos.

A més també han acudit a la cita, agricultors, ramaders i representants d’aquests.
Aquesta iniciativa té com a objectiu generar oportunitats de trobada i discussió, per a afavorir el diàleg entre els actors del sector agrari i forestal, de manera que, conjuntament, siguen capaços de dissenyar escenaris de futur que contemplen alternatives consensuades a la crema de restes de poda agrícoles.

Es tracta de buscar de forma col·laborativa i consensuada, noves solucions i alternatives per a tractar de minimitzar al màxim els focus d’incendis que s’originen en zones d’interfície agrícola-forestal.

Delia Álvarez ha explicat que la clau d’aquesta campanya és “l’agricultor perquè és un aliat, perquè sense un món rural viu, el perill d’incendis serà molt pitjor”. A més, ha afegit que “l’agricultor és molt important perquè serveix de tallafocs, i per açò no ha d’abandonar el món rural, hem de facilitar que aqueix món rural seguisca viu”.

La campanya s’organitza en 18 sessions-tallers que tindran lloc en zones amb risc d’incendi forestal a la Comunitat Valenciana. Constarà de tres sessions informatives, una per província, on es facilitarà tota la informació necessària sobre el procés, 12 sessions participatives a fi d’entaular diàlegs col·laboratius, i tres sessions, de nou una per província, en les que es traslladaran els resultats obtinguts de les diferents sessions participatives.

Alfred Remolar ha apuntat que la prevenció del foc “és un tema important i essencial en aquests moments per tots els problemes que estem tenint, especialment en estiu sequera i per tant totes les mesures de prevenció i d’informació de cara als usuaris és important i interessant”. A més, ha senyalat que “estem treballant des de fa anys en el tema d’informació per un costat i en el tema de prevenció per l’altre, estem en contacte en els bombers per a perimetrar la zona més perillosa, per poder començar els treballs de desbrossament i de desforestació, l’important és arribar a la gent i que implemente tot el que vols que es faça”.

Per la seua banda, Mònica Ens, ha incidit que “les campanyes de prevencions són molt importants, millor prevenir que no haver d’actuar de pressa i corrent en el meu municipi fa comunicats perquè la gent el tinga tot net i poder prevenir incendis”.

Artana l’any passat va ser un dels pobles més devastats pel foc, el seu alcalde explica que “va ser una tragèdia de la qual ens hem reposat molt bé. L’important és que la gent pren consciència, sobretot és un problema de sensibilització”.
A més, afig que “Hem rebut ajudes, però no totes les necessàries, l’administració ha de donar-li més importància als parcs naturals perquè són el jardí de la Comunitat Valenciana i cal cuidar-los”.

Agustin Pons ha explicat que “les estadístiques revelen que el 72% dels incendis que han tingut lloc en els últims deu anys, es deuen a causes d’origen humà, ressaltant entre ells els derivats de cremes agrícoles”. A més a afegit que “tenint en compte el caràcter evitable de la causalitat de gran part dels incendis forestals de la Comunitat Valenciana, des de la Conselleria es consideren essencial l’enfortiment de les mesures de prevenció i la priorització de l’actuació directa sobre les causes que els ocasione”.

L’esdeveniment ha finalitzat amb les preguntes dels assistents que estan d’acord en el que està fent la Generalitat,pero també demanen ajudes perquè no hi haja tants terrenys abandonats.
El 26 d’abril se celebrara en Alcora la sessió participativa i el 5 de juny en els Coves de Vinromà, les sessions de retorn d’informació.