La Real Església del Salvador de València acollirà demà, dijous, una missa solemne en honor al Santíssim Crist del Salvador, presidida pel bisbe auxiliar monsenyor Javier Salinas, amb la qual començaran les festes que commemoren l’arribada, el 9 de novembre de 1250, de la seua imatge titular, un Crist romànic de fusta de tres metres d’altura, arrossegada per l’aigua del riu.
Així mateix, el barri del Cabanyal de València també celebra esta setmana al seu patró, el Crist del Salvador, en La nostra Senyora dels Àngels, on es venera una rèplica de la imatge i on el bisbe auxiliar monsenyor Esteban Escudero presidirà una missa major cantada, este diumenge, 12 de novembre, a les 12 hores.
En la Real Església del Salvador, situada en el carrer Trinitaris, 1, la missa en honor al titular tindrà lloc este dijous, a les 19.30 hores, ha indicat José Màxim Lledó, rector del temple i prior de la Real Arxiconfraria i Germanor del Santíssim Crist del Salvador, entitat que organitza estes festes.
Igualment, en esta missa, monsenyor Salines imposarà les medalles i lliurarà els diplomes als deu nous membres de la Real Arxiconfraria, fundada fa 400 anys, i els devots podran venerar la imatge del Crist del Salvador en el seu propi camarin.
La setmana vinent tindrà lloc la celebració de les 40 hores, entre els dies 13 i 16 de novembre, amb la predicació diària a càrrec de David Conca, capellà de la Basílica de la Verge dels Desemparats i director espiritual de i de la Verge.
Les festes seran clausurades el pròxim 17 de novembre amb una missa solemne, a les 19 hores, i la processó del Santíssim pels voltants del temple. A més, el dia 18 se celebrarà la missa pels difunts l’Arxiconfraria.
El barri del Cabanyal celebra al seu patró amb misses i processó
Pel seu costat, en el barri del Cabanyal de València es venera des del segle XIX una imatge facsímil del Santíssim Crist del Salvador, que processiona en la Setmana Santa Marinera amb la germanor que porta el seu nom, fundada en 1851 “precisament per la gran devoció que els pescadors tenien a la imatge”, ha explicat Jesús Cervera, rector de La nostra Senyora dels Àngels.
Entre altres actes, este diumenge, dia 12, tindrà lloc la missa major cantada, en La nostra Senyora dels Àngels, a les 12 hores presidida per monsenyor Escudero, i a la vesprada la missa solemne, seguida per la processó amb la imatge que es venera en el temple, “actes en els quals participaran tots els sacerdots de l’axiprestat així com els rectors fills del barri”, ha subratllat.
La imatge va aparéixer surant en l’aigua el 9 de novembre de 1250
La imatge del Crist del Salvador “és una de les imatges més antigues de l’Arxidiòcesi” i va ser trobada el 9 de novembre de 1250 en el llit del riu Túria al seu pas per la capital.
Segons la tradició, les aigües baixaven crescudes per una riuada i, durant un contracorrent del mar que es va introduir en el llit, la imatge va aparéixer surant. La gran talla de fusta va encallar en la riba dreta del riu, en el tram que va de les Alameditas al pont de la Trinitat, i va ser portada a la llavors ermita de Sant Jordi que, després, va passar a cridar-se Església del Salvador.
La devoció a la imatge va créixer “fins al punt que el Consell de la ciutat va decretar en 1692 que el 9 de novembre, dia de la troballa, fóra festiu”, segons el rector. La del Salvador era, a més, “la imatge que la ciutat treia en les processons per a demanar la fi d’una epidèmia, una guerra o una catàstrofe natural”. Durant la persecució religiosa de 1936 va ser incendiada, quedant destruïda la Creu, “mentre que el Crist es va salvar miraculosament”.