05:10 - jueves, 5 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

La caiguda espectacular dels preus de la fruita deixaria en l’arbre les fruites d’estiu

La Unió de Llauradors denuncia que el preu de la nectarina s’ha desplomat un 444%, el de de la bresquilla més d’un 300% i el de l’albercoc un 264% des del principi de la campanya en una tendència a la baixa realment molt preocupant, encara que també es produeix un clar descens en relació a la passada per aquestes mateixes dates.

Segons informació de la Conselleria d’Agricultura, en l’última setmana d’abril el preu que rebia el productor valencià per la bresquilla extra primerenca era de 2,53 €/kg, el de la nectarina groga 2,65 €/kg i el de l’albercoc 2 €/kg. Si els comparem només unes setmanes després, amb les últimes dades disponibles de la setmana del 16 al 22 de maig, el preu es va situar en 0,49 € per a la nectarina, 0,62 € per a la bresquilla i 0,55 € per a l’albercoc. Amb aquestes dades, les cotitzacions en només unes setmanes han descendit un 444% en la nectarina, un 311% en la bresquilla i un 264% en l’albercoc.

La campanya de la fruita d’estiu havia començat molt bé, fins i tot amb preus superiors a la campanya passada, però en les últimes setmanes la situació ha canviat radicalment i en aquests moments els preus en relació a la mateixa setmana de la campanya passada han baixat de mitjana un 120% en l’albercoc, un 86% en la nectarina i un 42% en la bresquilla.

La Unió critica que en els últims dies s’haja generat, de manera interessada, una situació anòmala que pertorba el mercat i que ha provocat esta caiguda dels preus en origen. Les grans centrals de compra, contràriament al que feien habitualment, estan fent tractes de compra diàriament sense cap tipus de previsió. Aquesta situació artificial crea una gran incertesa entre els productors que es veuen obligats tots els dies a negociar el preu, sense cap tipus de planificació de la recol·lecció i que al final acaben quasi regalant la fruita ja que en tractar-se d’un producte perible no pot mantenir-se molt temps en càmeres que a més no oblidem encareixen els costos.

Segons el parer de La Unió es tracta una vegada més d’un clar exemple d’abús de la gran distribució en el mercat de les fruites i hortalisses amb l’objectiu d’obtenir majors beneficis, ja que aquesta baixada de preus, com quasi sempre, no repercuteix en el consumidor. Així, per exemple, avui mateix en els lineals de supermercats i grans superfícies el preu de la bresquilla se situava entre 2,60 i 3,50 euros/kg, el de la nectarina prop dels 3 euros i el de l’albercoc no baixava dels 2 euros. Els preus per tant es multipliquen per sis del camp al supermercat.

Aquesta organització professional agrària lamenta la situació de la fruita d’estiu durant les primeres dates de la campanya i expressa la seua preocupació per si el desenvolupament de la mateixa en els pròxims mesos transcorre pels mateixos rumbs.

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado