Castelló prendrà mesures contra la contaminació, triplicant la capacitat de mesura de la qualitat de l’aire

El Grau de Castelló comptarà en breu amb un mesurador de partícules PM10 per a millorar el nombre i la qualitat de dades i el control de la qualitat de l’aire en la zona.

676

El Director General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat Valenciana, Joan Piquer, i la vicealcaldessa de Castelló, Ali Brancal, han anunciat aquest matí la instal·lació en breu d’un mesurador de partícules PM10 al Grau de Castelló que permetrà obtindre més i millor qualitat de les dades i un major control de la qualitat de l’aire en la zona. Aquesta acció és una de les conclusions que es van traure de la Mesa del Pla de Millora de Qualitat de l’Aire el passat 22 de febrer a petició de la vicealcaldessa de Castelló, ja que no existia cap.

Tanmateix, de forma ja prevista per part del Pla d’Inversions de la Generalitat Valenciana del pressupost del 2017 i com a resultat dels episodis puntuals d’olors a la zona del Grau, “hem col·locat dos mesuradors nous de BTX (benzé, tolué, xilé) en les estacions de control del Grau i de l’Ermita de Fadrell, que se sumen al que ja hi havia en la del Patronat d’Esports”, segons ha explicat Piquer. Es tracta, d’una inversió de 50.000 euros que triplica la capacitat de control de la qualitat de l’aire. “Aquests tres mesuradors suposen una actuació sense precedents de control i mesurament d’aquests químics en l’aire en la Comunitat Valenciana”, ha afegit el Director General.

Piquer ha volgut traslladar tranquil·litat a la ciutadania de Castelló i del Grau perquè “l’any 2017 ja vam fer una campanya de mesurament de BTX i les emissions van estar molt per davall del límit legal i són empreses i contaminants que tenim controlats, a més que s’ampliarà la xarxa de mesurament en la zona del Serralló i més enllà d’aquesta”. En la mateixa línia, el Director General ha garantit “rigor amb els eventuals incompliments de les obligacions empresarials i de la normativa vigent que es detecte a través de les xarxes d’inspecció”.

En total serà un estudi amb nou punts nous de mesurament d’amoníac, sulfhídric i components orgànics com compostos carbonílics, hidrocarburs alifàtics i hidrocarburs aromàtics. Piquer ha subratllat que es tracta també “d’una campanya sense precedents” Estos mesuradors es col·locaran previsiblement a partir del 4 de juny, quan les condicions climatològiques siguen més favorables i es puguen prendre mesures adequades. La seua duració serà la que científicament es determine. Les conclusions d’aquest primer estudi es faran arribar a l’Ajuntament de Castelló i a la ciutadania i es repetiran en la localitat d’Almassora.

El Director General ha volgut donar les gràcies a l’Ajuntament de Castelló per la seua implicació i ha demanat que “les conclusions de la Mesa Local de Qualitat de l’Aire es traslladen a la Mesa Autonòmica que és la vinculant perquè puguen fer-se efectives les mesures que en la Mesa Local s’acorden”.