```
viernes, 3 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Castelló vibrarà durant nou dies amb les seues Festes de la Magdalena

Del 23 al 31 de març la ciutat celebra la seua festa major, en la qual ret homenatge al seu trasllat des de la muntanya al pla, en el segle XIII

La multicultural Cavalcada del Pregó, la Romeria de les Canyes, l’Encesa de Gaiates i l’Ofrena a la Lledonera són l’apassionant pòquer d’emotives tradicions que abrigallen les Festes de la Magdalena, a Castelló de la Plana. El seu caràcter diferencial respecte a la resta d’Espanya és que en elles no es ret homenatge a la seua patrona, la Marede Déu del Lledó, sinó que es commemoren els seus orígens, quan en 1252 la ciutat es va traslladar del turó al qual dóna nom l’ermita, al pla al costat del Mediterrani. Del 23 al 31 de març, més de 250 espectacles esperen als visitants, que podran beneficiar-se d’importants descomptes en l’AVE i trens de llarg recorregut.

Castelló de la Plana no solament és singular per la seua ubicació geogràfica, que li permet conjuminar mar, muntanya i horta en un mateix entorn natural, sinó també per la seua festa major: La Magdalena. En ella, lluny d’estar dedicada a la seua santa patrona, la Verge del Lledó, que és l’habitual en la majoria de ciutats i pobles d’Espanya, el que es commemora és un fet històric crucial per a l’esdevindre castellonenc: el seu trasllat de la muntanya al pla.

Certifica la història que l’origen de Castelló se situava a la part alta del turó del Castell Vell, fortalesa d’origen àrab, on també es troba l’ermita de la Magdalena. Però les dures condicions de vida en aquella zona van fer que, una vegada en poder dels cristians, un edicte del rei Jaume I permetera traslladar-la en el segle XIII a l’alqueria (assentament rural) de Benirabé; un lloc més pla i fèrtil on la ciutat va anar creixent a la vora del Mediterrani.

La tradició castellonenca assenyala que aquest trasllat va tindre lloc, concretament, durant la nit del dissabte al diumenge tercers de Quaresma, en 1252, per aquest motiu aquesta festa no tinguen un dia fix, una altra de les seues singularitats, ja que pot celebrar-se al febrer, al març… o fins i tot a l’abril.

En aquest 2019, les Festes de la Magdalena es desenvoluparan del dissabte 23 al diumenge 31 de març. Nou intensos dies en què castellonencs i visitants podran gaudir amb els més de 250 actes programats, entre concerts, espectacles pirotècnics, companyies d’animació, gaiates i colles omplint els carrers de color, calor i desbordant alegria. Una màgica fusió d’història, mitologia, llegendes i tradicions que no deixa indiferent a ningú.

Quatre són els moments culmen d’aquestes festes castellonenques. El primer, la multicultural Cavalcada del Pregó, que donarà inici als festejos el dissabte 23. Més de 3.500 comparses desfilaran pels carrers amb els seus cavalls, vestits tradicionals, gegants, capgrossos, representants de les cultures musulmana, jueva i cristiana… i fins i tot pirates barbarescos. Una emotiva jornada que no solament celebra la ciutat sinó que comparteix amb la resta de la província. Aquest mateix dia s’inauguraran els diversos mercats i fires: el gastronòmic, en la plaça Santa Clara; la Fonda de Cerveses i Tapes, en la plaça Espanya; els Food Trucks, en la plaça Bisbe Pont i Gol; o la Fira Taurina, al costat de la plaça de bous.

La Romeria de les Canyes marcarà l’arrancada dominical, el 24 de març. Una multitudinària peregrinació des de la plaça Major, en el cor de la ciutat, fins a l’ermitori de la Magdalena, amb parada en Sant Roc per a la degustació del típic esmorzar de truita de faves.

El tercer gran moment de les festes tindrà lloc la nit del dilluns 25 de març. A les 20.00 hores, en la cèntrica avinguda Rei En Jaume es procedirà a l’Encesa de Gaiates, símbol de les festes. Consisteixen en estructures monumentals il·luminades, d’uns 5 metres d’altura, que representen les canyes, gaiatos i fanals que, segons la tradició, usaven els primers castellonencs per a veure el terreny en el seu camí de retorn des de l’Ermita de la Magdalena fins a la plana. Hi ha un total de 19 gaiates, una per cada sector o barri de la ciutat.

L’habitació gran esdeveniment tradicional de les festes fundacionals de Castelló arribarà el dissabte 30 de març amb l’Ofrena de flors a la Mare de Déu del Lidón, en un recorregut urbà fins a la basílica de la patrona de la ciutat en el qual milers de castellonencs homenatgen la Lledonera.

Però si hi ha un element que distingeix a les Festes de la Magdalena són les seues gaiates, monuments de llum i color que simbolitzen el gaiato i fanal que van acompanyar als primers castellonencs en el seu trasllat del turó al pla. I per descomptat no mancada l’eixordador i cridaner espectacle de música i focs artificials que les abrigallen, un dels grans al·licients festius.

Enguany, els qui desitgen assistir a les Festes de la Magdalena es veuran beneficiats per l’acord signat en FITUR per l’alcaldessa, Amparo Marco, i Renfe que permetrà importants descomptes tant al tren d’alta velocitat, AVE Madrid-Castelló, com als trens de llarg recorregut. Una aliança estratègica molt important que potenciarà l’arribada de visitants als principals esdeveniments que al llarg de l’any acull la capital de la Plana.

Últimas noticias

Contenido relacionado