El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) actiu matí el pla de xoc per a accelerar la celebració, en dos mesos, dels prop de 2.000 judicis suspesos per l’incendi declarat en la Ciutat de la Justícia, i que contempla la incorporació de set jutges substituts.
El pla de xoc s’activarà en els jutjats de Primera Instància, Social i Penal, els més afectats pel tancament de l’edifici a conseqüència de l’incendi declarat el passat 10 de setembre, segons ha informat en un comunicat el TSJCV.
El pla, dissenyat pel Deganat de València i aprovat per la Sala de Govern del TSJCV, contempla la incorporació de set jutges substituts durant dos mesos i s’ha establit un calendari d’assenyalaments dels més de 2.000 judicis, vistes i compareixences suspeses durant els dies en els quals va ser necessària la paralització de l’activitat en l’edifici a conseqüència del sinistre.
Contempla la incorporació de tres jutges per als Jutjats de Primera Instància, els més afectats pel foc; dos per als òrgans de l’ordre Social i altres dos per a la jurisdicció Penal.
L’objectiu d’este pla, segons el degà dels jutges de València, Pedro Viguer, és “reduir al mínim el perjudici causat al ciutadà com a conseqüència de l’incendi”.
La prioritat, afig, “és la reconstrucció dels expedients destruïts, desapareguts o no localitzats després de l’incendi, que poden rondar els 1.500 procediments dels jutjats de Primera Instància núm. 2 i 3, especialment d’este últim”.
“Els dos estan exempts de repartiment des de la data de l’incendi fa quatre mesos; no reben nous assumptes per a evitar el seu col·lapse. A més s’ha nomenat un equip especial de reconstrucció d’actuacions perquè puguen tornar a la normalitat com més prompte millor”, ha explicat.
Viguer ha posat l’accent en la necessitat que les obres en la planta afectada per l’incendi no es demoren perquè els vuit jutjats de Primera Instància traslladats provisionalment i situats en altres dependències de la Ciutat de la Justícia puguen tornar al seu emplaçament habitual, ja que en la seua actual seu hi ha problemes d’espai i importants disfuncions que afecten normal funcionament dels jutjats.
El pla de xoc preveu 81 dies d’assenyalament per als Jutjats de Primera Instància, la qual cosa implica que els tres jutges de reforç assignats a este ordre jurisdiccional celebraran judicis tres dies a la setmana.
A més, empraran els altres dos per a redactar les sentències i donar eixida als 799 judicis i vistes suspesos: 564 en els jutjats de Primera Instància no especialitzats (veuen assumptes civils; no penals) i 235 en els òrgans de Primera Instància especialitzats en família (separacions, divorcis, custòdies, pensions o règim de visites de menors).
En Social es van ajornar 812 judicis a conseqüència del foc, la qual cosa equival aproximadament a la càrrega de treball anual d’un Jutjat d’este ordre jurisdiccional. Actualment hi ha 507 procediments suspesos, ja que els 305 restants ja s’han celebrat pels jutges titulars.
El pla de xoc que s’activa demà estableix 36 dies d’assenyalaments, 18 per cadascun dels dos substituts, que celebraran 14 vistes al dia.
S’ha intentat concentrar els assumptes relacionats amb l’Institut Nacional de la Seguretat Social i aquells en els quals intervé el Ministeri Fiscal.
Per a resoldre els 442 judicis que l’incendi i el posterior tancament de l’edifici judicial va obligar a suspendre en els jutjats penals s’han fixat 72 dies d’assenyalaments de manera que cadascun dels dos jutges de reforç celebrarà judicis quatre dies a la setmana.
El període d’inhabilitat judicial decretada pel TSJCV per la impossibilitat d’accedir a l’edifici en els dies posteriors a l’incendi també va afectar l’Audiència Provincial.
Les cinc seccions penals van suspendre 48 judicis, que ja s’han celebrat després de comptar amb cinc funcionaris (auxiliars) de reforç, un per secció fins al 31 de desembre, per la qual cosa el pla de reforç pel foc per a l’Audiència Provincial de València es dóna per conclòs.
L’incendi, declarat en la segona planta de l’edifici de la Ciutat de la Justícia de València, va calcinar quatre jutjats de Primera Instància i va obligar a traslladar vuit òrgans judicials.
A més, va ser necessària la paralització de l’activitat judicial en tot l’edifici de la Ciutat de la Justícia durant sis dies hàbils, suspensió que en el cas de 28 jutjats va aconseguir els 10 dies.
En total, el foc i el posterior tancament de l’edifici judicial va obligar a suspendre 2.500 judicis i vistes en òrgans unipersonals, xifra a la qual cal sumar els 48 assenyalaments suspesos en l’Audiència Provincial de València.
Els Jutjats més afectats van ser els de Primera Instància, Social i Penal, que van deixar de celebrar 2.090 vistes durant el període d’inactivitat, que en alguns casos va ser de sis dies i en uns altres, deu.
Els jutjats d’Instrucció, Violència sobre la Dona, Mercantil i Contenciós Administratiu van suspendre més de 400 actuacions pel tancament de la Ciutat de la Justícia i la inhabilitat processal, però tals vistes han sigut absorbides i voltes a assenyalar pels mateixos jutjats sense necessitat que es designe cap suport.