L’Ajuntament de Xàbia va realitzar ahir una reunió informativa pels canvis en matèria de clavegueram que introdueix la nova llei urbanística valenciana (LOTUP) i que assumirà el municipi en aprovar definitivament el nou pla general estructural.
Aquests afecten l’habitatge de nova construcció o a les vivendes que escometen una obra major que comporte un augment substancial dels abocaments. La Llei deixa clar que, sempre que siga viable econòmicament, les cases hauran de connectar-se al clavegueram. Xàbia ha valorat aquesta “viabilitat” al fet que es troben a menys de 100 metres lineals de l’estesa.
Només en els casos en els quals aquest enganxament siga inviable, es donarà l’opció d’utilitzar un sistema individual. En aquest sentit, es prohibeixen les fosses sèptiques i només s’autoritzarà un depòsit estanc individual (sense possibilitat de fugides) amb gestió a través de l’Ajuntament. En el cas d’ un pla urbanístic amb capacitat per a més de 250 persones, s’haurà de fer una depuradora per a la urbanització.
La regidora d’Urbanisme, Isabel Bolufer, va avançar els dos flancs en els quals està treballant l’Ajuntament per a donar resposta a la nova normativa. D’una banda s’ha planificat una millora de la xarxa de clavegueram a desenvolupar els pròxims quatre anys i que suposarà una inversió d’uns huit milions d’euros.
Ja s’han redactat els plecs i fet la reserva de crèdit per a traure a licitació els projectes de la primera fase dels nous col·lectors (en zones del Montgó, Lluca i Cap de la Nao). L’Ajuntament costejarà les canonades mentre que les connexions seran a càrrec dels particulars que vulguen enganxar-se (siga habitatge nou o cases ja existents que amb l’ampliació de la xarxa la tinguen a menys de 100 metres).
Quant als casos puntuals en els quals no puguen enganxar-se al clavegueram, ja s’està treballant en el reglament per a la nova ordenança que serà necessària per a gestionar els depòsits estancs i en els plecs per a licitar el servei. I és que com va avançar Bolufer, el Consistori serà qui s’encarregue (bé per gestió directa o via concessió) del seu manteniment i buidatge. Per a això, el propietari pagarà una taxa (es valorarà el cost per metre cúbic i cadascun pagarà els llots que genere).
No obstant això, en previsió que aquesta normativa tarde a estar llesta i per a poder atendre els casos pendents de llicència, s’ha pactat amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer una disposició transitòria perquè els propietaris –amb una empresa autoritzada- puguen gestionar temporalment aquests depòsits fins que estiga llesta l’ordenança definitiva.
La reunió, que va reunir nombrosos interessats, també va comptar amb la participació de l’alcalde, José Chulvi, qui va parlar de la conjuntura en aquesta matèria que afronta l’Ajuntament amb les directrius de la Unió Europea i les sancions que estan començant a castigar als municipis que incompleixen les normes en matèria de recollida i tractament d’aigües residuals.
“A Xàbia tenim 8.000 habitatges sense connectar al clavegueram i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ens exigeix solucions” va assenyalar Chulvi, qui va assegurar que l’Ajuntament porta mesos treballant en aquest important repte mediambiental que és clau per a mantindre en el futur els nivells de benestar i salubritat i al mateix temps garanteix que puguem mantindre el desenvolupament de Xàbia.