La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha tancat l’exercici 2017 aconseguint per primera vegada arribar als 61.745 beneficiaris en el sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana, que suposa haver incorporat en el que va de legislatura un total de 36.999 nous beneficiaris.
Així, ho ha explicat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, qui ha destacat que les dades de l’informe mensual que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que pot consultar-se en la pàgina web d’aquest departament, evidencien el gran esforç que s’està fent en aquest àmbit.
L’agilitació en la resolució d’expedients i en la incorporació, per tant, de nous beneficiaris al sistema respon al pla d’impuls dissenyat per la Conselleria a principis de 2016 amb l’objectiu de reduir la xifra de 45.000 persones pendents d’atendre que hi havia a l’inici d’aquesta legislatura, ha indicat la vicepresidenta.
Així mateix, ha ressaltat l’increment que s’ha produït en el nombre de sol·licituds presentades, ja que durant tot el passat any es van rebre 22.271 noves sol·licituds, quantitat que triplica les rebudes durant el mateix període de temps de 2016.
Oltra ha afirmat que els bons resultats es deuen, en part, al nou sistema de valoracions implantat per la Conselleria, i que ha permès que el ritme del nombre de valoracions realitzades haja anat augmentat de manera constant. Així, des de l’1 de gener fins al 31 de desembre de 2017 es van realitzar un total de 20.164 valoracions, el doble de les realitzades durant tot el 2016.
La implantació del nou sistema s’ha realitzat de forma escalonada amb la incorporació progressiva de valoradors en els equips base dels serveis socials dels municipis de la Comunitat Valenciana, que han comptat amb la col·laboració i el suport tècnic i humà constant de la conselleria, ha precisat. En aquests moments hi ha 243 centres amb valoració i atenció a la dependència i 443 valoradors formats en tota la Comunitat Valenciana.
Respecte al treball realitzat pels equips de valoració municipals, 21 comarques treballen en la mitjana o per damunt de la mitjana autonòmica d’execució, encara que totes van augmentant de manera progressiva i està previst que la resta aconseguisquen els objectius en els pròxims mesos.
Respecte al cost de les prestacions econòmiques, Oltra ha puntualitzat que la Conselleria ha abonat en tot el passat any un total de 234’2 milions d’euros en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments, retroactivitat i pagaments a hereus de persones ja mortes.
Canvis en el model d’atenció a la dependència
La vicepresidenta ha destacat que els avanços en valoracions i resolució d’expedients són resultat dels canvis produïts en aquests dos anys en la gestió del sistema d’atenció a la dependència. En matèria de personal no solament s’han reforçat els serveis de dependència de la Conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients.
Així mateix, els pagaments mensuals que es realitzen no solament per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat i a hereus s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.
Cal recordar que aquests avanços han sigut avalats per l’Informe de l’Observatori de Dependència publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials que en el seu informe de febrer de l’any passat va situar a la Comunitat Valenciana com la tercera autonomia on més va avançar el sistema d’atenció a la dependència en 2016.