jueves, 13 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les Corts atorguen l’Alta Distinció Francesc de Vinatea al Tractat de Roma

Fa 60 anys que es creà la Comunitat Econòmica Europea amb el Tractat de Roma, amb la voluntat d’anar més enllà de les transaccions comercials i per crear una unió més semblant a l’existent en l’actualitat. Les Corts, amb motiu del 25 d’Abril, atorgaren l’Alta Distinció Francesc de Vinatea al tractat, que va ser recollit pel President de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals d’Europa (CALRE), Juan Pablo Durán, qui també és President del Parlament d’Andalusia.

“Alcem junts una Europa fort, integradora, diversa, unida, una Europa més segura, pròspera, competitiva, sostenible i socialment responsable, que tinga la voluntat i la capacitat d’exercir un paper fonamental en el món i que sempre mire i escolte als ciutadans”. Són les paraules que va pronunciar el president del Parlament d’Andalusia i de CALRE, Juan Pablo Durán, després de rebre la distinció.

“Ha arribat l’hora que els europeus convençuts alcem la veu i treballem per a defensar una Europa unida, tots junts”, va afirmar Durán, que va assenyalar que el repte és retornar l’esperança a la ciutadania, enarborar la bandera de la justícia social i aconseguir que la gent torne a confiar a Europa i en les seues institucions.

Durán va advocar per recuperar l’esperit del Tractat de Roma i els seus valors fundacionals que aposten per la igualtat, la pau, la solidaritat i la justícia, perquè “si fa 60 anys, Europa va iniciar el camí per a aconseguir un espai de pau, igualtat i llibertat després d’un període de guerres i sofriment, gens impedeix que ara, tots junts, avancem en el procés d’integració, enfortint la pertinença comuna a la Unió”.

El president també va deixar clar que cal construir una Europa fort dins de la diversitat, en la qual les autonomies puguen contribuir a l’objectiu d’una Europa de les regions més sòlida, més propera als seus territoris i als seus ciutadans, amb una democràcia representativa més forta, com la forma més alta de representació popular que troba la seua màxima expressió en el treball diari dels parlamentaris.

En nom de les 74 Assemblees Legislatives Regionals d’Europa, Durán va assegurar que el ‘Francesc de Vinatea’ suposa un suport al paper decisiu de les regions en el procés d’integració europea i que arriba en temps d’incertesa sobre el futur d’Europa, en els quals no cap una altra alternativa que la Unió.

Citant a un dels primers europeistes valencians, Ricardo Samper, va posar de manifest que per a reconquistar el cor de la gent, Europa necessita èxits palpables i que els ciutadans estiguen en el centre de les decisions, i el camí ha de ser “major cooperació, unitat i integració”.

Per això, el president Durán va subratllar que les Institucions Europees han de ser útils per a resoldre les greus situacions que afecten a milions d’europeus en els nostres dies, com la seguretat, el canvi climàtic, les conseqüències del Brexit, solucionar el drama dels refugiats i sobretot tancar les ferides socials causades per la crisi econòmica, i per unes receptes que no han situat a les persones entre les seues prioritats.

“No hem de conformar-nos només amb una moneda comuna, hem d’aspirar a un model que genere igualtat i millors condicions de vida per a la població”, va dir Durán, que va afegir que ningú pot quedar arrere en l’objectiu d’aconseguir una Europa Social.

En este sentit, va indicar que els representants locals i regionals es troben més pròxims a la ciutadania, i han d’estar en primera línia per a “transformar l’escepticisme actual en esperança” i consolidar Europa com “un espai en el qual els ciutadans constaten que la seua opinió té autèntic pes i les persones se senten segures per a complir els seus somnis”, tal com reflecteix la Declaració Fundacional de la CALRE signada fa 20 anys.

“Sempre hem apostat per la integració i no per la separació”, va manifestar Durán que va insistir que les decisions han de tindre sempre com a centre de la seua acció el benefici de la ciutadania europea, alguna cosa que reduiria el distanciament de la societat amb les seues institucions.

Durán va advertir que Europa és la solució perquè junts som més forts i que una estratègia diferent donaria “la coartada perfecta als euroescèptics i a la seua idea que Europa és un problema”.

En la seua opinió, després del Brexit s’ha posat de manifest que estan equivocats els qui que defensen l’estratègia de construir barreres, establir aranzels i deixar de compartir sobirania per a recuperar-la nacionalment, doncs la realitat mostra que no hi ha alternativa a la unió. Així va qualificar de “bona notícia” que el Govern d’Espanya convoque a les Comunitats Autònomes per a analitzar com afrontar els reptes de l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea.

“Si Europa es va construir de dalt cap a baix fa 60 anys, des de les estructures polítiques, ara necessitem que les reformes arriben de baix cap a dalt, des de la ciutadania, amb l’ajuda de la població de les nostres ciutats i regions”, va apuntar Durán, que va posar en valor el paper dels Parlaments Regionals, els més propers a la ciutadania al costat dels municipis.

Durán va agregar que “les nostres cambres legislatives, governs regionals i ciutats aporten experiència i proximitat, i defensen la transparència, la gestió eficaç i la protecció social”, base de l’enfortiment del projecte europeu enfront del populisme euroescèptic.

El president va subratllar també que és necessària una política econòmica europea on cresca la inversió pública per a crear llocs de treball i que invertisca en els sectors productius amb més futur, que unifique els Salaris Mínims a Europa, millore la negociació col·lectiva i establisca un mecanisme comú de prestació per desocupació.

En primer lloc, Durán va felicitar al conjunt de la societat valenciana per aquest 25 d’abril, un dia de celebració i de cant a la democràcia i a les Corts que és el pilar central de la vida política valenciana.

Per al president andalús, arreplegar, en nom de la Conferència d’Assemblees Legislatives Regionals Europees, el ‘Premi Francesc de Vinatea’ en reconeixement del Tractat de Roma, la carta fundacional de la Unió Europea, posa en valor ho ha suposat, el període més ampli de Paz, Prosperitat i Modernitat de la seua història.

I finalment es va mostrar agraït per compartir acte amb els altres premiats, la Comissió d’Ajuda al Refugiat, pel seu exemple per la gran labor social i humanitària que realitzen, que recorden que Europa ha d’alçar-se i actuar amb urgència.

Últimas noticias

Contenido relacionado