P.- A què es deu el canvi dels càrrecs de portaveu de Ciutadans a Castelló?
R.- Després de moltes reunions el grup municipal portava ja prou temps amb el tema, de com afrontàvem aquest últim any de legislatura, quant a fer front a les polítiques sectàries que està duent a terme contínuament l’equip de govern. Arribem a la conclusió que el millor és que jo em centrara més en l’ajuntament per a intentar fer més força per a canviar aquestes polítiques.
No obstant això, hi ha un equip molt bo, tant en l’ajuntament de Castelló, com en la Diputació, tots estem realitzant un excel·lent treball i per descomptat Vicente Vidal, continuarà sent portaveu adjunt, els dos seguirem de la mà.
És a dir, és el mateix que féiem abans, però ara amb més intensitat, ja que jo em dedicaré més a l’ajuntament.
P.- Què penses que està aportant Cristina Gabarda a Castelló?
R.- Personalment, aporte el meu granet d’arena al projecte de Ciutadans, sempre evidentment amb treball en equip, ací no valen els personalismes, ja que si no tens un equip darrere tan potent com el que tenim, no es pot fer res. A més de persones que s’involucren diàriament a intentar solucionar els problemes que hi ha a Castelló que són els afiliats i simpatitzants tan excel·lents que tenim. L’única cosa que volem és construir una ciutat millor.
No volem construir res, simplement canviar el que no funciona actualment, i nosaltres estem per a posar les solucions que per part del bipartit no es posen a estos problemes que realment preocupen els veïns de Castelló.
La veritat és que fins que no estiguem en el govern no podrem realment posar solució, encara que sí que podem traslladar propostes per a solucionar diferents problemàtiques, per això plantegem les propostes que veiem positives per a resoldre els problemes del dia a dia de la gent i de les preocupacions que realment tenen els castellonencs.
Nosaltres sempre hem votat a favor i continuarem donant suport a totes estes iniciatives que realitzen des de l’equip de govern, igual que esperem que s’aproven totes les que nosaltres proposem, que són el trasllat de la veu dels ciutadans.
“No volem construir res, simplement canviar el que no funciona actualment”
P.- Quina penses que és la necessitat hui dia més urgent dels castellonencs?
R.- La necessitat més urgent dels castellonencs és que canvie la concepció de l’equip de govern i realment es preocupen per ells i no per coses trivials.
Cal fer que la gent estime l’idioma, no es pot imposar, jo crec que els castellonencs estimen el seu idioma, però si se’ls continua imposant, probablement canvie també el seu sentiment, perquè al final cap imposició és bona.
El que realment necessiten els castellonencs és que es preocupen realment de l’important, que és l’atur, la sanitat, la qualitat en l’educació, tindre una ciutat més amigable i que estiguen en unes condicions millors, la neteja de la ciutat, l’accessibilitat, la integració de les persones més desfavorides.
P.- Què opines del canvi de President de Govern? Penses que serà beneficiós o perjudicial per a Castelló?
R.- Des de Ciutadans pensem que Rajoy hauria d’haver dimitit abans d’haver arribat a la moció de censura.
El lògic és que el partit de la Gürtel haguera dimitit i convocat eleccions per a donar veu als espanyols i que hagueren pogut triar el govern que volien.
I no el que ha passat que al final Pedro Sánchez del PSOE, s’ha venut a les forces nacionalistes, als partits del 3 % per a aconseguir una butaca, a Bildu i al PNV, que l’única cosa que busquen són beneficis i privilegis insolidaris amb la resta d’espanyols.
“Els espanyols volen igualtat, solidaritat, que funcione i que es mantinga l’estat espanyol, no que se separen les Comunitats Autònomes, ni que s’afavorisquen els privilegis”.
El principi de solidaritat d’igualtat de tots els territoris i de tots els espanyols ha d’estar per damunt de qualsevol interés particular i insolidari de qualsevol comunitat autònoma, per desgràcia el bipartidisme de Rajoy en els pressupostos on va aprovar els privilegis per al contingent basc i ara Sánchez per a la seua investidura com a president ha fet exactament el mateix. S’han recolzat sempre en els independentistes i ací Ciutadans el bo és que no es queda a soles, perquè està amb la majoria d’espanyols, que el que no volen és això.
Els espanyols volen igualtat, solidaritat, que funcione i que es mantinga l’estat espanyol, no que se separen les Comunitats Autònomes, ni que s’afavorisquen els privilegis.
P.- L’enderrocament de la Creu dels Caiguts de la Vall d’Uixó ha tingut una resposta molt contundent, amb una manifestació multitudinària. Com valores la situació en la qual un equip de govern plantege retirar un símbol, i malgrat la reacció popular contrària, continue avant? Penses que ens podem topar amb això el dia que aparega una grua en el Ribalta?
R.- Per descomptat. Estem parlant que es vol eliminar un símbol religiós, no un símbol franquista. La llei ja va contemplar que es retiraren tots els símbols franquistes, la llei de memòria històrica, i es van convertir en monuments religiosos, les creus que hi ha en la majoria de poblacions d’Espanya, no són creus franquistes, no són creus dels caiguts, són ara mateix símbols religiosos, llavors no té sentit remoure i tornar a crear bàndols, que és el que estan fent.
A la Vall d’Uixó està passant exactament el mateix que en l’ajuntament de Castelló, no se centren en les preocupacions de la gent i volen imposar la seua ideologia per a acontentar únicament als seus votants.
Són governs totalment sectaris, tu no pots anar a un poble i imposar el fet de canviar un símbol que fa molts anys que està en la ciutat i que està sostingut per la majoria dels vallers i ací exactament és igual.
Fa algun dany esta creu? Per què cal canviar-la?, perquè els dóna la gana, es troben amb l’enfrontament popular lògicament, perquè al final el que estan fent és enfrontar a la societat en les mateixes poblacions, això és el que s’ha fet a Catalunya des de fa 20 anys, confrontar, adoctrinar i és el que estan traslladant a la Comunitat Valenciana i en concret a la província de Castelló.
P.- Hi ha hagut moments en els quals quan Ciutadans s’ha queixat, com en el cas dels comerços, que hi ha hagut un cas de segregació lingüística, l’ajuntament sempre ha defensat que era un procés de promoció de la llengua. Per a ciutadans on està la línia entre la promoció d’una llengua i un cas d’adoctrinament? Com per exemple en l’àmbit educatiu o segregació com s’ha denominat en el cas dels comerços.
R.- Hem tingut casos de tot tipus, d’adoctrinament com s’ha pogut veure en centres educatius on es parla de Països Catalans i es mostren mapes, això és clarament adoctrinament. Nosaltres no som Països Catalans, ni País Valencià, de fet en el nostre estatut d’autonomia es denomina Comunitat Valenciana, exactament.
Tot això és una forma d’intentar fer que el nacionalisme avance en la nostra Comunitat.
D’altra banda està el tema de la segregació dels comerços, evidentment quan tu poses cartells, assenyalant als comerços, que és igual que el que passa a Catalunya, que estan assenyalant a les persones, al que és independentista de qui no ho és, als fills de Guàrdies Civils.
Ací s’ha començat amb el que poden, que són els comerços, però tenen la nostra oposició frontal, bàsicament perquè és l’inici, perquè si no intentem posar una solució, continuarà avançant, com ha passat per desgràcia a Catalunya, que s’ha arribat al Procés, a un intent de divisió de l’estat espanyol, on pretenen eixir-se i s’han saltat la constitució, han incomplit totes les lleis i totes les coses i han intentat trencar Espanya.
Nosaltres no volem estar en esta situació que Catalunya amb famílies trencades.
P.- En l’hipotètic cas que hui hi haja eleccions, guanya Ciutadans i et converteixes en alcaldessa de Castelló, mantindries la regidoria de Normalització Lingüística? Penses que necessites els recursos d’esta Regidoria, que abans del bipartit no era exclusiva. Amb el tema del valencià que polítiques aplicaria en l’àmbit local ciutadans?
R.- Ciutadans vetlarà i intentaria que els castellonencs estimen la seua llengua, nosaltres aniríem a l’amor a la llengua, no a seguir així, intentaríem fer polítiques encaminades al fet que la gent estime la seua llengua, igual que estime la seua ciutat. Des d’aquesta regidoria, que pel seu nom, igual no és el reflex adequat, perquè ací no cal normalitzar res, perquè ja ho està.
El bilingüisme, que és essència de la nostra província, sempre s’ha respectat i s’ha promocionat i el que no volem és que es perda la nostra llengua, però per descomptat tampoc imposar polítiques sectàries per a fomentar-la, perquè això porta a la confrontació, com s’està demostrant. Som una ciutat normal, no fa falta que se’ns normalitze, som uns veïns normals.
Això ara mateix ni ens ho plantegem, només volem frenar les polítiques del bipartit, quant al sectarisme que estan duent a terme, i ara ens plantejàrem en treballar en equip, a continuar sumant, que afortunadament cada vegada ve més gent a col·laborar amb el nostre projecte perquè demostra la sensatesa i el sentit comú, la unitat enfront de la separació i el fet de construir, enfront de dividir o trencar que fan altres partits polítics i ací estem.
“Nosaltres no som Països Catalans, ni País Valencià, de fet en el nostre estatut d’autonomia es denomina Comunitat Valenciana, exactament”
P.- Ciutadans advoca per conscienciar a la gent amb el problema del canvi climàtic. Com penses que està reaccionant l’ajuntament davant aquesta sensibilitat?
R.- Hem presentat moltíssimes propostes, algunes sí que han eixit aprovades i han avançat, com el tema dels contenidors de reciclatge d’oli domèstic usat, però la realitat és que per molt que intenta i diu i venen que estan a favor de totes les accions encaminades a millorar i a frenar el canvi climàtic, després moltíssimes propostes no les han aprovades quan anaven en esta direcció i no estan duent a terme mesures efectives i palpables per a intentar solucionar el problema, per a poder tindre un futur.
Cal intentar paralitzar-ho des d’ara, fomentant polítiques, com en el tema dels cotxes elèctrics o uns carrils bici segurs que hem demanat, separats dels vianants,…, quan més s’ajude la gent a poder circular i a poder usar vehicles alternatius als de motor, la gent cada vegada s’anirà ficant més en l’ús d’ells mateixos, però clar si no es facilita i es va per davant de l’ús actual i de la forma actual de circular no s’aconseguiran aquests balanços.
P.- En l’ajuntament de Castelló sou dos partits que compartiu oposició. Què li diries a una persona que pensa que no veu la diferència entre PP i Ciutadans?
R.- La realitat és que el PP cada vegada s’apunta més als nostres discursos, de fet en moltíssimes ocasions veiem com nosaltres emetem un comunicat o fem una nota de premsa de cara als mitjans, i l’endemà ix copiada literalment pel PP, això ens agrada, perquè realment és que estem fent les coses bé, sinó no ens copiarien.
També és cert que el PP, no és un partit que defense el mateix que nosaltres en tots els llocs, doncs clar té uns canvis i uns vaivens, que fa que la gent no sap per on enxampar-los i això mateix els fa febles, nosaltres esta fortalesa la tenim afortunadament.
El que defensem ací, ho defensem en l’altra part d’Espanya i nacionalment, perquè és un projecte sòlid, un projecte comú.
No tenim res a veure, nosaltres som un partit constitucionalista és l’única similitud que podem tindre, som un partit liberal, progressista i de centre i ells són un partit de dretes, conservador i ple de caos, de corrupció, res a veure amb nosaltres.
P.- Com afectarà la marxa de Montón en l’Hospital Provincial?
R.- Ara deixa al que vinga en una situació de vulnerabilitat perquè ha fet constants polítiques contràries a la millora de la sanitat, ha fet contínues retallades en l’hospital que s’han traduït en acomiadaments, que han declarat improcedents i s’ha obligat la readmissió.
A més de tot això, la qual cosa ha fet és tocar-los la butxaca als castellonencs i no per a millorar la sanitat, sinó per a pagar la seua mala gestió, per estos acomiadaments que no s’haurien d’haver produït d’aquestes forma.
Nosaltres considerem que el fet de fer la sanitat pública és una bona mesura, però no de la forma i amb la gestió que ha dut a terme la consellera Montón, que l’única cosa que ha provocat és augment de llistes d’espera, pitjors tractaments, i dificultats per als veïns que realment pateixen el no poder rebre les millors atencions en els centres hospitalaris a causa d’aquestes retallades.
Ho portem denunciant des de principis de la legislatura, sanitat necessita més recursos i el que ha fet la consellera Montón, com és llevar recursos i destinar-ho a pagar acomiadaments en comptes de millorar la sanitat.
P.- Queda poc més d’onze mesos per a les pròximes eleccions autonòmiques. Com penses que serà per a tu enguany que queda?
R.- Per a mi serà un any dur, il·lusionant i amb moltes ganes que realment es produïsca el que esperem, que Ciutadans puga entrar en el govern, ací a Castelló i en la majoria de poblacions de la província, que per a això estem treballant molt intensament des de l’inici de la legislatura, amb un projecte per a cada ciutat de millora de qualitat de vida.
No volem destruir res, l’única cosa que volem és millorar en polítiques constructives, tots els serveis de la ciutat per a garantir, una millora de la qualitat de vida, i un millor benestar per als castellonencs.
Esperem que es traduïsca en això, perquè la realitat és que en oposició el nostre treball és de fiscalització, de presentar propostes positives per a la ciutadania, per a solucionar els problemes del dia a dia, però la realitat és que com a oposició poc el que podem fer, depenem totalment de la voluntat de l’equip de govern de dur a terme estes polítiques.
Les polítiques per a posar en practica estes propostes, que moltes ocasions ens tiraven arrere, simplement perquè les presentem nosaltres com a partit, però la realitat és que són necessàries i esperem poder dur-les a terme dins d’un any quan estiguem en govern.