miércoles, 9 octubre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Cultura Resident se suma a una xarxa de residències de 4 anys per a donar suport a la creació escènica valenciana

Amb una duració de 4 anys, les residències de 'Graners de creació' permetran als creadors desenvolupar un treball a llarg termini

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, acompanyat pel director d’Arts Escèniques de l’Institut Valencià de Cultura, Roberto García, i pels codirectors artístics del Proyecto Inestable, Jacobo Pallarés i Maribel Bayona, han presentat el projecte ‘Graners de creació’, una xarxa de residències artístiques per a donar suport a la creació escènica valenciana.

Per primera vegada en el sector de les arts escèniques, un gran nombre d’institucions procedents de l’àmbit públic i privat uneixen forces per a crear una xarxa de suport a la creació valenciana a llarg termini. El projecte ‘Graners de creació’, que té origen en el programa de residències 2017-2018 de Proyecto Inestable i La Rambleta, amplia la seua xarxa per a aquesta nova etapa amb el suport del programa Cultura Resident de la Generalitat Valenciana.

Coordinat a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, Cultura Resident ha permés que deu creadors estiguen treballant ja en diversos projectes de producció, investigació i mediació cultural a la Comunitat.

El director del Consorci de Museus ha explicat que “el programa Cultura Resident ha iniciat una nova fase d’acords per a participar en projectes de residències d’agents culturals independents que naixen del mateix sector artístic valencià tant a Castelló, com a València i a Alacant”.

Pérez Pont ha insistit en la importància i la necessitat de les residències artístiques, “una iniciativa que permet a una societat avançar en el desenvolupament de la cultura i que ofereix als seus creadors temps per a la investigació, una cosa essencial tenint en compte els ritmes de treball en què ens movem en l’actualitat”.

Sobre ‘Graners de creació’ Pérez Pont ha manifestat que “aquestes residències transformaran l’espai escènic i museístic en un lloc per a la creació, i posaran l’èmfasi tant en la investigació com en la producció i no només en l’exhibició”.

‘Graners de creació: 2019-2022’ disposarà de diversos espais de residències associats al projecte. Els espais associats, festivals i institucions que el projecte ha confirmat són: Centre del Carme, Institut Valencià de Cultura, Espai Rambleta, Sala Off, Sala Ultramar, Teatre del Raval de Gandia, Festival Cabanyal Íntim, Festival 10 Sentits, Festival Tercera Setmana, Festival Russafa Escènica, Teatre Círculo i Proyecto Inestable.

Les noves residències tenen una duració de quatre anys, la qual cosa permetrà als creadors dur a terme un treball a llarg termini -en l’àmbit temàtic, estructural i d’objectius- que preveu tant la producció com l’exhibició d’una o diverses obres als espais col·laboradors.

El pensament a llarg termini naix de la necessitat de treball amb potència, decisió, planificació i l’obstinació voraç de poder construir des de la coherència i la calma.

En aquest sentit, el model que proposa ‘Graners de creació’ busca la consecució d’una sèrie d’objectius com: la consolidació de grups de treball, la dinamització del fet cultural, la construcció d’un model diferent del de la pura exhibició, la possibilitat d’intercanvi de formes de treball, la dotació de finançament a les companyies i creadors, la creació de noves audiències a través de la mediació, etc.

L’eix temàtic que vertebrarà les propostes seleccionades és Horitzó 2020. Els creadors i creadores triats treballaran sota aquest tema cohesionador del projecte des de la seua pròpia visió artística.

El compromís de les institucions participants es concreta també a atorgar les residències a projectes de la Comunitat Valenciana aproximadament en un 70%, i en un 30% a propostes de la resta de l’Estat i internacionals. Per a aquest primer tram de convocatòria se seleccionaran 12 propostes, que treballaran entre 2019 i 2022, i en 2019 s’obrirà novament la convocatòria perquè entren noves propostes.

A partir de hui queden disponibles les bases de participació per a creadors i creadores, i obert el termini de presentació de propostes fins al 9 de juliol. Es valoraran especialment projectes de creació contemporània que qüestionen i redefinisquen el fet escènic convencional, així com els rols de l’artista i del públic. Propostes multidisciplinàries i multi espacials que partisquen de l’experimentació metodològica.

També es valorarà la incidència en algun dels aspectes transversals del projecte, com el desenvolupament d’audiències, la participació o la relació interresidencial. La selecció de propostes acceptades es farà pública a finals de juliol a través de les webs de les institucions participants i les xarxes socials.

Últimas noticias

Contenido relacionado