La Diputació de Castelló ultima amb la Fundació de l’Hospital Provincial l’engegada del biobanc, com un avanç històric en la recerca oncològica que es realitza a Castelló, després d’haver lliurat tota la documentació requerida per la Generalitat per a tramitar aquesta autorització en compliment del RD 1716/2011. Açò permetrà millorar el diagnòstic i planificar tractaments més eficients en la província de Castelló.
Així ho ha explicat la diputada provincial, Nieves Martínez, després de la reunió que ha mantingut amb la directora científica del Biobanco, Susana Ors, la directora de la Fundació, Ana Bouché, i la tècnica contractada des de maig de 2017 des de la Fundació Hospital Provincial, Marta Meliá, per a aquesta fi. Així s’avança en la iniciativa impulsada per Javier Moliner, president tant de la Diputació com de la Fundació de l’Hospital Provincial.
“Aquest és un important pas tant per al biobanc com per a la Fundació per la fi investigadora sobre el càncer que açò contempla. Moliner ha incidit a potenciar la recerca per a millorar l’eficiència contra el càncer dels castellonencs”, ha explicat la diputada. Nieves Martínez ha assegurat que “des de la Diputació de Castelló impulsem aquesta labor que entenem que és clau per a seguir prestant millor qualitat en els tractaments i anar guanyant-li aquesta batalla al càncer que tan afecta desgraciadament a les famílies de Castelló”.
Cal tenir en compte que el banc de tumors del CHPCS, l’únic de la província, compta amb més de 4.000 mostres que a partir de l’activació d’aquest biobanc podran ser usades en projectes de recerca per a avançar en el diagnòstic i tractament del càncer.
La seua responsable, Susana Ors, explica que «la finalitat del biobanc és arreplegar, emmagatzemar i distribuir mostres biològiques de qualitat de pacients oncològics, perquè puguen ser utilitzades en recerca biomèdica i així potenciar la recerca realitzada tant pels serveis assistencials del centre com per altres grups de recerca externs».
En paraules de la diputada Martínez, “aquest és el començament d’una important trajectòria d’excel·lència en recerca amb la finalitat d’investigar nous fàrmacs antitumorals i descobrir nous gens involucrats en el desenvolupament del tumor, amb un objectiu clar: millorar la vida del pacient oncològic i millorar el nostre futur enfront del càncer”.
Un biobanc que arreplega les mostres de tres hospitals de Castelló, de l’activitat assistencial del CHPCS, de l’Hospital de la Plana i de l’Hospital comarcal de Vinaròs.
Totes les mostres són identificades amb un codi i es guarden immediatament en un ultracongelador a una temperatura màxima de menys vuitanta graus centígrads i hi ha una base de dades associada al banc de tumors per a cadascuna de les mostres, sempre respectant la Llei de Protecció de dades i previ consentiment informat per part del pacient.
En declaracions de la tècnica que ha estat treballant des de la Fundació «agraïsc l’oportunitat que des de la Fundació se m’ha donat per a participar en aquest projecte i espere poder seguir col·laborant en la consolidació del mateix»
La Directora de la Fundació, la doctora Ana Bouché destacava en les seues declaracions «l’agraïment a l’altruisme de tots els pacients de la província de Castelló que generosament han donat aquestes mostres perquè el futur del diagnòstic i tractament del càncer avance dia a dia».