La Diputació de Castelló ha conclòs 2017 amb un ambiciós treball de recuperació patrimonial i dinamització cultural dels pobles en haver restaurat un total de 141 obres d’art de 20 municipis de la província. I és que el Govern Provincial manté en la cura, divulgació i visibilització del patrimoni històric i cultural castellonenc una via, no només de promoció cultural i preservació dels valors castellonencs, sinó també una via de desenvolupament i dinamització turística i cultural dels pobles de Castelló, especialment en el cas dels municipis més xicotets de l’interior.
El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “cuidar del nostre patrimoni és garantir que deixem a les generacions esdevenidores allò que ens explica com hem estat des dels nostres orígens, amb tota l’estima que cada poble té a totes expressions artístiques que són testimoniatge de la seua trajectòria històrica. Però a més, és valora allò que ens fa únics com a poble, aquest petit gran tresor que guarden tots i cadascun dels 135 municipis de la província i que contribueix a fer-los més atractius per als visitants”.
De tot el treball realitzat pel Servei de Restauració de la Diputació durant l’any que acaba d’acabar, cal indicar que 17 de les obres restaurades són escultures, tres són pintures, 15 corresponen al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC), 15 treballs relacionats amb desenes de documents històrics en paper, 71 peces arqueològiques, 18 peces tèxtils, dues d’orfebreria i una digitalització que es correspon amb la imatge de la Verge de Lidón de Santa María.
Recuperació de 12 obres d’art de Xile que ha albergat el MACVAC
Com a part d’aquest intens treball per recuperar i rehabilitar el patrimoni cultural de Castelló, és important assenyalar que la Diputació ha restaurat aquest any a més un total de 12 obres d’art del Museu de la Solidaritat Salvador Allén (MSSA) que el Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC) ha albergat en la seua col·lecció des que en 1981 es decidís que anés dipositari temporal d’aquestes obres d’art que grans artistes van donar al MSSA arran del cop d’estat d’Augusto Pinochet en 1973.
“Estem molt orgullosos d’haver contribuït a recuperar tota l’esplendor d’aquestes obres d’art que ara tornen al seu lloc. Agraïm als tècnics del servei de restauració el laboriós treball que han realitzat amb aquestes obres d’art expressió de la democràcia des del talent dels diferents artistes xilens”, ha explicat Salis.
La importància de les obres, entre les quals es troba Expedient policial trencat i no obstant això arxivat de Concha Jérez (Premi Velázquez en 2017), es presenten després d’un primorós treball de restauració per part del MACVAC i el Servei de Restauració de la Diputació de Castelló. Comissariada per Xavier Alepuz, l’exposició que engloba aquestes obres, ‘Solidaritats, obres del Museu de la Resistència Salvador Allén’, té una rellevància de primer ordre a Espanya i Xile, on es mostrarà a la seua arribada, resultat d’un treball conjunt amb el MSSA.
La Llum de la Memòria, el màxim exponent d’aquest treball
I com a màxim exponent d’aquest treball que conjumina restauració, divulgació i dinamització de l’activitat turística i cultural, la Diputació manté a Benassal i Castellfort l’exposició d’art sacre restaurat ‘La Llum de la Memòria’, que “s’ha consolidat com un important reclam turístic per a aquesta zona de l’interior de Castelló”, tal com ha confirmat el vicepresident Sales.
LA LLUM DE LA MEMÒRIA A BENASSAL
L’exposició de Benassal es desenvolupa en dos espais tan emblemàtics per a la localitat de L’Alt Maestrat com són el Forn de Dalt i la Torre de la Presó, també restaurats pels serveis de la Diputació de Castelló.
Així, aquestes exposicions inèdites estan compostes per fins a 51 peces d’arqueologia, escultura, pintura, orfebreria, paper i gravats provinents de 27 institucions diferents de la província i Diòcesi de Sogorb-Castelló i Tortosa. A més, el recorregut històric comprén des de làpides romanes, del jaciment els cabanyiles de Sucaina, a creus gòtiques del segle XV o dibuixos del segle XVIII propietat de la Real Fàbrica de l’Alcora.
LA LLUM DE LA MEMÒRIA A CASTELLFORT
La tercera seu de l’exposició La Llum de la Memòria se situa en l’Ermitori de la Mare de Déu de la Font de Castellfort, declarat Bé d’Interés Cultural. Després de la recuperació per part de la Diputació de la pintura mural que atresora l’ermitori, aquesta exposició en tan atractiu enclavament mostra més d’una trentena de peces d’art sacre d’estil barroc, rococó i academicista de gran valor patrimonial, religiós i cultural.
El procés de restauració de l’espectacular pintura mural ha comptat amb una reintegració volumètrica i cromàtica mitjançant un estucat de la llacuna central i d’aquelles petites llacunes localitzades en l’escena mural a més per a la posterior reintegració del cromatisme de l’obra emprant colors a l’aigua i la tècnica del regatin.