martes, 18 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El dissabte 25 de febrer se celebra la nit de l’espolí, un espectacle que unirà l’artesania sedera i la pirotècnia a València

L’espectacle, dissenyat per Ricardo Caballer, reivindica l’espolí, un teixit artesanal valencià que se segueix elaborant manualment i que consisteix a lligar d’un a un els centenars de fils de seda que recreen dissenys, a voltes centenaris, que eleven la indumentària valenciana a una categoria artística.

A la presentació de la Nit de l’Espolí han assistit, a més del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset; la fallera major de València, Raquel Alario; Ricardo Caballer, mestre pirotècnic de Ricasa; Alejandro Rodríguez, mànager de Relacions Institucionals Llevant de Heineken, i Elena Morales, directora de marca d’Amstel. L’espectacle pirotècnic dissenyat per Ricasa compta amb el suport d’Amstel, que col·labora amb la Junta Central Fallera i l’Ajuntament des de fa tres dècades. Alejandro Rodríguez ha declarat que la iniciativa “vol reivindicar l’espolí, tot un símbol faller amb un mèrit artesà incalculable i una història apassionant que demostra la profunditat d’esta festa”.

Els valencians i valencianes que acudisquen podran contemplar un desplegament totalment innovador en un espectacle pirotècnic. Per a aconseguir-ho, sobre una estructura de 3.000 kg i 400 m2 se subjecta una grua situada a 50 metres d’altura, gràcies a la qual el públic veurà com es tix amb pólvora un espolí en el cel de la ciutat. “L’arrencada,tindrà nou vegades més potencia que una mascletá de les que se celebren a la plaça de l’Ajuntament i durarà al voltant d’11 minuts, el doble que les mascletades habituals. S’utilitzaran carcasses i efectes nous amb fins a 12 tipus de colors i, en demanda del gust valencià, farà molt soroll”, en paraules de Ricardo Caballer. De qualsevol forma, “s’han reduït calibres perquè la gent les puga tenir més a prop; açò no és un castell perquè es queden a 50 metres i no senten gens”, segons el mestre pirotècnic.

El terratrèmol final començarà amb un tram horitzontal compost per 1.000 trons i seguirà de forma vertical subjecte a 45 metres d’altura per dues grues en què es dispararan altres 1.000 trons de colors més potents que els anteriors amb els quals es teixirà l’espolí. Finalitzarà amb un tancament aeri espectacular. Segons Caballer, “València s’havia quedat obsoleta quant a espectacles. Vull molt la meua ciutat i no m’agrada que s’estiguen fent alguns tan nous fora de la meua terra i que ací no es pogueren fer”.

Per la seua banda, la fallera major, Raquel Alario, ha convidat “tothom que vinga el dissabte a gaudir d’este esdeveniment, en el qual es combinaran tots els elements fonamentals de la nostra festa, que ja l’han feta mereixedora d’eixa declaració com a patrimoni immaterial de la humanitat, com són la indumentària i la pirotècnia”.

Tindrà lloc entre els ponts de l’Exposició i de les Flors i podrà veure’s des de l’Albereda i en els voltants del llit del Túria. Per a qui no puguen acudir, es transmetrà en línia amb les instruccions que poden veure’s en el perfil de Facebook d’Amstel España. Elena Morales, brand manager d’Amstel, ha declarat que “només cal estar atents als perfils de xarxes socials d’Amstel España”. També es podran veure les bases per a sortejos d’entrades per a veure l’espectacle amb la fallera major i autoritats.

Últimas noticias

Contenido relacionado