El Servei d’Emergències Sanitàries de la conselleria de Sanitat, a través dels tres Centres d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU), ha atés durant la passada Nit de cap d’any 389 emergències sanitàries.
Dels tres CICU provincials que existeixen a la Comunitat Valenciana, el que més emergències sanitàries ha gestionat durant l’última nit de l’any és el de la província de València amb 162 assistències, li segueix el d’Alacant amb 156 emergències i el de Castelló amb 71.
Per tipologia, durant la Nit de cap d’any, els CICU han gestionat amb caràcter urgent un total de 161 intoxicacions etíliques. D’elles, 74 s’han produït a la província de València i 72 en la d’Alacant, mentre que en la de Castelló els casos d’ingesta abusiva d’alcohol ascendeixen a 15.
Quant a les emergències produïdes com a conseqüència d’algun tipus d’agressió o baralla, el Servei d’Emergències Sanitàries ha intervingut en 31 serveis. El CICU de València ha gestionat 14, el d’Alacant 12 i 5 el de Castelló.
Respecte als accidents de trànsit, durant la Nit de cap d’any s’han gestionat 10 emergències relacionades amb sinistres de tràfic, d’elles 6 a la província de València, altres 4 en la d’Alacant, mentre que a Castelló no s’ha registrat cap.
Quant a la resta d’emergències sanitàries, van respondre a accidents comuns o a patologies mèdiques (com a malalties coronàries, problemes respiratoris, febres, etc.).
Funcionament dels serveis d’emergència sanitaris
Els CICU de la Comunitat Valenciana treballen ininterrompudament cada dia de l’any, les 24 hores del dia, en la recepció de demandes sanitàries i posterior assignació dels recursos assistencials d’urgència o emergència disponibles més adequats per a aquesta demanda, seguint criteris d’equitat i efectivitat en l’atenció.
Així mateix, l’equip del SAMU (Servei d’Ajuda Mèdica Urgent) treballa de forma permanent, sota la coordinació del CICU, per garantir l’assistència sanitària d’urgències vitals i emergències. Cada unitat d’aquest servei està equipada amb mitjos tècnics sofisticats, i està dotada de conductor, d’un metge i un infermer especialitzats en l’assistència de pacients crítics.
També les unitats de SVB (Suport Vital Bàsic) són vehicles assistencials que treballen a les ordres del CICU, i que donen resposta immediata a urgències no vitals i transport sanitari. Estan formades per dos tècnics amb formació en SVB i primers auxilis, i a més estan dotades d’equip de medicalització intermèdia i avançada. Aquesta dotació fa possible la seua utilització amb personal mèdic i d’infermeria a qualsevol moment que es requerisca. D’aquesta manera les seues característiques serien pràcticament similars a les d’un SAMU.