L’Hospital Clínic Universitari de València i l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe han realitzat, recentment, el primer trasplantament pancreàtic-renal de la Comunitat amb la tècnica de donació en asistòlia controlada, és a dir, procedent d’un donant a cor parat. L’explan es va realitzar a l’Hospital Clínic de València i posteriorment es va implantar a l’Hospital La Fe.
La tècnica més freqüent utilitzada en la donació a Espanya és la que realitza l’extracció de l’òrgan després de mort encefàlica. En aquesta, el donant ha mort pel cessament complet de l’activitat cerebral però la sang segueix circulant a altres òrgans durant un temps, la qual cosa permet major temps per a l’actuació. Per la seua banda, en la donació que es fa per mitjà d’asistòlia controlada l’extracció d’òrgans es realitza una vegada el pacient ha mort per parada cardio-respiratòria.
Una de les línies estratègiques del Programa de Trasplantaments de la Comunitat és augmentar les donacions amb aquesta modalitat que té unes característiques i necessitats diferencials. Per a això es va utilitzar el dispositiu ECMO (que facilita l’oxigenació de la sang per membrana extracorpòria) que el seu objectiu és restaurar el flux sanguini amb sang oxigenada i a la temperatura adequada.
Segons dades de l’Organització Nacional de Trasplantaments, est és el segon trasplantament pancreàtic-renal procedent de donant en asistòlia que es duu a terme en 2017 en tota Espanya. El primer d’aquest any ho va dur a terme el Complex Hospitalari Universitari la Corunya (Gerència de Gestió Integrada de la Corunya). Des que es va posar en marxa aquest programa per part de l’Organització Nacional de Trasplantaments s’han realitzat un total de 5 intervencions d’aquest tipus en tot el territori nacional.
Tal com ha explicat Rafael Badenes, metge especialista d’Anestesiologia i Reanimació de l’Hospital Clínic Universitari de València i coordinador de Trasplantaments en aquest hospital, “es tracta d’una bona notícia que demostra l’alta formació i coordinació dels professionals dels hospitals valencians, la qual cosa està permetent realitzar cada vegada més trasplantaments per mitjà d’asistòlia. Demostra l’esforç, implicació i coordinació de tot un equip de professionals i sobretot una alta qualificació professional.”
Per la seua banda, Juan Galán, coordinador de Trasplantaments de l’hospital La Fe, ha apuntat que “els esforços que estan realitzant tots els hospitals de la Comunitat per implantar programes de donació en asistòlia controlada tenen per objecte obtenir més òrgans per a trasplantament. El paper de l’hospital La Fe, com a centre de referència comunitari per a trasplantament pulmonar, cardíac, pancreàtic i infantil és realitzar la intervenció quan es disposa d’òrgan donat.
“És un treball coordinat on es necessita la participació de molts i moltes professionals, tant a l’hospital generador com en el trasplantador, i el resultat demostra la magnífica sintonia que regula el programa de trasplantaments de la nostra Comunitat, on cada participant compleix el seu paper a la perfecció. Com sempre sense la generositat dels donants i la ciutadania, res d’açò seria possible”, ha assenyalat.
Durant 2017, La Fe ha realitzat onze trasplantaments de pàncrees-ronyó (generalment es realitza alhora el trasplantament dels dos òrgans), deu procedents de donació convencional (mort encefàlica) al que se sumisca com a novetat aquest últim de donació en asistòlia. “Aquestes xifres igualen el nostre rècord de trasplantaments pancreàtic-renals realitzats l’any 2011, aquesta nova modalitat de donació ens permet expandir el pool de donants i augmentar l’activitat al nostre centre” ha manifestat Rafael López Andújar, cap de la Unitat de Cirurgia Hepatobiliopancreàtica de l’Hospital La Fe.