lunes, 15 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Consell redueix el dèficit respecte a 2014 malgrat que l’anterior govern va consumir el 72 % del desfasament fins a novembre

L’actual Govern valencià va aconseguir al novembre passat reduir la xifra del dèficit de 2015 pel que fa al mateix període de 2014, segons la informació feta pública avui pel Ministeri d’Hisenda. La minoració, sense tenir en compte les bestretes atorgades pel ministeri, és del 0,08 % del PIB i es produeix malgrat que els anteriors responsables van deixar el Consell amb un desfasament entre els ingressos i despeses fins a juny de l’1,38 %, 1.391 milions d’euros, quan el límit anual per a aqueix exercici era del 0,7 %. Així ho ha manifestat la secretària autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, qui ha subratllat “els esforços que s’estan fent des de la Generalitat per a posar en ordre els comptes autonòmics, després del desori dels anteriors gestors”.

En concret, les xifres difoses pel ministeri assenyalen que el Consell, a 30 de novembre de 2015, va registrar un dèficit de l’1,92 % del PIB (1.938 milions d’euros). Aquesta xifra és inferior a la certificada per al mateix període de 2014, tal com mostra l’informe complet del ministeri, en el qual es distingeixen les dades amb bestretes i sense bestretes. Sense els avançaments que el Govern va concedir a l’anterior Consell i que seguien vigents al novembre de 2014, el dèficit llavors va aconseguir el 2,00 % (1.948 milions). La xifra sense les bestretes és imprescindible per a poder comparar magnituds homogènies en tots dos períodes. Si no s’inclouen les bestretes (93 milions), el dèficit de novembre de 2014 se situaria en l’1,90 % (1.855 milions).

La secretària autonòmica d’Hisenda va subratllar que aquestes dades han sigut possibles, malgrat la infrafinanciació que pateix la Comunitat Valenciana, malgrat que els anteriors gestors són responsables de quasi les tres quartes parts del dèficit aconseguit al novembre, atès que l’1,38 % de desfasament existent al juny concentrava el 72 % de tot el dèficit en els onze primers mesos de l’exercici.

Ferrando va recalcar que “les comunitats de diferent signe polític estem pel principi d’estabilitat de les administracions, però nosaltres no tenim per què assumir el ritme que se’ns vol imposar i que comporta un sofriment addicional per a una immensa majoria de famílies”. “Hem demostrat que estem per complir però no amb aquests ritmes”, va insistir, per a reiterar la seua exigència de “una reforma del sistema de finançament autonòmic amb la finalitat de garantir uns recursos que cobrisquen els serveis públics fonamentals dels valencians en condicions d’igualtat amb la resta d’espanyols”. “El Govern reconeix que estem infrafinanciats però després no fa gens per a pal·liar-ho, ens condemna als préstecs del FLA i damunt ara pretén cobrar-nos interessos per aqueixos préstecs”, va asseverar Ferrando.

Últimas noticias

Contenido relacionado