miércoles, 9 octubre 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Govern demana al Vaticà aclarir si les paraules de l’exnuncio reflecteixen la seua postura oficial sobre l’exhumació

Considera que havia de reaccionar a un "problema" que no ha creat l'Estat espanyol sinó les declaracions del diplomàtic italià

El Govern d’Espanya ha demanat al Vaticà que aclarisca si les declaracions de l’exnunci a Espanya, Renzo Fratini, sobre l’exhumació de Franco suposen un canvi respecte a la postura oficial de la Santa Seu davant aquest assumpte.

Així ho han confirmat a Europa Press fonts de l’Executiu després de la reunió que l’ambaixadora espanyola davant la Santa Seu, Carmen de la Peña, ha mantingut amb el secretari de Relacions amb els Estats del Vaticà, monsenyor Paul Richard Gallagher.

En aquest sentit, subratllen que el Govern vol saber si aquestes manifestacions del nunci suposen o no una posició vaticana perquè qüestionen un confirme del Parlament espanyol, que va votar a favor de l’exhumació.

Per a l’Executiu espanyol, la postura mantinguda fins ara per la Santa Seu és la que es reflecteix en la carta remesa pel secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin, a principis de 2019. En el seu moment, el Govern va desvetlar parts d’eixa missiva, en la qual s’afirma que “l’Església no s’oposa a l’exhumació de les restes mortals del general Franco, si l’Autoritat competent així ho disposa”.

No obstant açò, altres fragments de l’escrit desvetlats més endavant per ‘El Independiente’, posen de manifest que el secretari d’Estat també trasllada a l’Executiu espanyol que l’exhumació és “competència de l’Estat espanyol i està sotmès al Dret i a la Justícia espanyola”. El Tribunal Suprem ha paralitzat el procés previst per al passat 10 de juny per a estudiar els recursos presentats per la família del dictador i el prior del Valle de los Caídos.

LA QUEIXA ES TRASLLADARÀ A PAROLIN I RESPONDRAN

Segons fonts governamentals, Gallagher ha transmès a l’ambaixadora espanyola que traslladarà la queixa i la missiva al secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin, i que respondran. Fonts de la Santa Seu han informat a Europa Press que “d’haver-hi informació sobre aquest tema”, la transmetran “immediatament”.

En la seua carta de queixa, acompanyada de la nota verbal, l’Executiu fa saber que ha de reaccionar davant un “problema” que no ha creat Espanya sinó les declaracions del ja exnunci Renzo Fratini que, en una entrevista amb Europa Press, va assenyalar que el que el Govern ha aconseguit amb el projecte d’exhumació el contrari del que pretenia, és a dir, “ressuscitar Franco”.

El Govern no planeja fer pública la missiva en llaures al rigor de les “relacions diplomàtiques”, tal com han recalcat les mateixes fonts, que subratllen que el Govern havia de reaccionar i mostrar el seu “malestar i preocupació” per aquestes declaracions.

El ministre d’Afers exteriors en funcions, Josep Borrell, ha confirmat aquest matí que l’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu, Carmen de la Peña, ja havia entregat aquest dijous 4 de juliol davant el Vaticà la carta de queixa de la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i que esperen la contestació de la Santa Seu.

“Els actes formals són els actes formals i això és el que ha tingut lloc hui, l’entrega de la carta de la vicepresidenta juntament amb una nota verbal, esperem que el Vaticà ens la conteste”, ha assenyalat Borrell aquest dijous 4 de juliol en declaracions als mitjans en la seu del seu Ministeri.

Segons ha precisat, Espanya i el Vaticà sempre mantenen “contactes diplomàtics”. “Per a això tenim les nostres ambaixades, no són solament entregadores de cartes, les ambaixades estan allí i tots els dies tenen contactes, polsen les opinions i transmeten les nostres”, ha afegit.

L’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu, Carmen de la Penya, s’ha reunit amb Gallagher per a fer-li entrega de la missiva en la qual el Govern es queixa “per intromissió en assumptes propis d’un altre Estat”.

“Sincerament, hi ha tants problemes en el món i a Espanya. Per què ressuscitar-ho? Jo dic que han ressuscitat Franco. Deixar-ho en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, té aquesta idea perquè han passat 40 anys de la mort, ha fet el que ha fet, Déu jutjarà. No ajuda a viure millor recordar una cosa que ha provocat una guerra civil”, va assenyalar en una entrevista a Europa Press Renzo Fratini, que aquest dimarts 2 de juliol va deixar per jubilació el seu càrrec com a representant del papa a Espanya.

Últimas noticias

Contenido relacionado