martes, 14 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Igualtat posarà en marxa un servei ambulatori d’atenció a dones víctimes de violència masclista en zones d’interior

Oltra ha explicat que "les ajudes d'emergència per a les necessitats bàsiques de les dones víctimes s'incrementen de 200 euros fins als 2.200"

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat la posada en marxa d’un servei ambulatori per a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere a l’interior de la Comunitat Valenciana, que tindrà en quanta les “particularitats de les zones rurals”.

Oltra ha assenyalat que la posada en marxa d’aquest servei parteix dels resultats de l’estudi que la Conselleria va posar en marxa en 2017 per a fer un diagnòstic de la situació de les dones en el món rural i la seua percepció enfront de les agressions masclistes, “que posa en evidència que el rebuig enfront d’aquest tipus de violència és similar al que existeix en l’àmbit urbà, però també constata l’existència de certes diferències”.

En aquest sentit, l’estudi conclou que les dones, en l’àmbit rural, estan subjectes a un major control de la comunitat, ja que “les opinions i creences comunitàries tenen més pes enfront de les individuals” i tenen una menor percepció de les formes discriminatòries, existeixen menys oportunitats laborals, la qual cosa les aboca a majors desigualtats socioeconòmiques i manquen de serveis especialitzats en matèria de violència de gènere.

“Davant aquesta realitat, hem considerat necessari articular un recurs amb una doble funció, d’una banda que d’una atenció especialitzada que permeta una intervenció in situ amb les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles, i per un altre que oferisca ajudes per a la transició cap a una vida independent i lluita contra la feminització de la pobresa”, ha indicat.

Així, el servei estarà compost per uns equips itinerants que es coordinaran des de quatre bases fixes que estaran situades en les localitats d’Elda, Iàtova, Segorbe i Sant Mateu, i tindran una estructura similar a la dels centres Dóna 24 Hores, en la qual la coordinació serà assumida per una lletrada, acompanyada d’una auxiliar administrativa.

La part de la intervenció estarà coberta per psicòlogues, treballadores socials, educadores socials i tècniques d’integració social. Això suposarà la contractació del voltant de 50 persones i una inversió propera als 4 milions d’euros.

La previsió és que, des de la seu d’Elda, es puguen atendre les comarques d’Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, L’Alcoià, El Comptat, La Costera i La Vall d’Albaida. Des de Iàtova, es prestarà servei a la Canal de Navarrés, Cofrents, Plana d’Utiel, Racó d’Ademús i Els Serrans, Sogorb coordinarà les comarques d’Alt Palància, Alt Millars i Alcalatén, Sant Mateu, atendrà les dels Ports, Baix i Alt Maestrat.

Les unitats itinerants realitzaran “intervenció bio psicosocial amb dones supervivents i assessorament per a una vida independent, ajudant les dones en la sol·licitud de prestacions socials com la renda valenciana d’inclusió o en la cerca activa d’ocupació i habitatge”, ha explicat Oltra, qui ha assenyalat que es coordinaran amb la Xarxa Valenciana d’Igualtat, que enguany arribarà a 101 municipis o mancomunitats de la Comunitat.

Nous centres

La vicepresidenta ha incidit que l’equitat territorial és una peça clau també en la lluita contra la violència masclista, i ha assenyalat que per aquest motiu el pressupost de l’any pròxim també contempla l’obertura de dos nous centres Dóna 24 Hores en les localitats d’Elx i Vinaròs; que s’uneixen al que ja s’ha obert aquesta legislatura a Torrevella, i a la dignificació d’espais a València i Dénia, on també s’ha ampliat l’horari d’atenció.

Així mateix, ha recordat que al llarg d’aquesta legislatura s’han ampliat els equips dels centres amb 32 noves professionals, entre elles sis psicòlogues infantils per a atendre les filles i fills d’aquestes dones, com a víctimes directes de violència masclista.

Millora de les ajudes

Oltra s’ha referit també al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista 2017-2022, que en el seu primer aniversari ha aconseguit que el 76% de les mesures previstes ja estiguen en marxa, entre les quals ha destacat l’equiparació de les indemnitzacions per mort amb les quals es donen a les víctimes per terrorisme.

Aquesta mesura ha permés que les quanties passen de 6.000 a 75.000 euros. Unes indemnitzacions que a partir de l’any pròxim també es percebran en el cas que les persones assassinades siguen fills, filles o familiars directes de les dones mates de violència masclista.

Així mateix, l’any pròxim s’amplia l’equiparació amb les víctimes de terrorisme, quan la conseqüència de l’agressió masclista és una incapacitat laboral permanent absoluta (54.000 euros) o una gran invalidesa (150.000 euros) i se’ls concediran també a aquells que resulten assassinats o incapacitats per ajudar una dona que estiga sent agredida.

La vicepresidenta ha volgut destacar, igualment, que en 2019 es milloren les ajudes d’emergència per a les dones víctimes de violència masclista, que passen de 200 a 2.205 euros en el cas de les quals s’atorguen per a cobrir necessitats bàsiques; de 2.000 a 2.940 per a allotjament; de 500 a 735 euros per a transport o desplaçament i de 2.000 a 2.205 per a seguretat i protecció.

Últimas noticias

Contenido relacionado