lunes, 24 junio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Igualtat comença el procés d’elaboració de la llei d’Infància

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives constitueix aquest dilluns la comissió per a l’elaboració de l’esborrany de la Llei d’Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana i comença l’elaboració normativa del text, després que es realitzara una consulta entre la ciutadania per a conéixer les seues expectatives davant la llei, i que ha conclòs amb la recepció de 79 propostes.

La comissió, que també treballarà en l’elaboració de l’Estratègia Valenciana d’Infància i Adolescència, comptarà amb representants de diferents sectors públics en l’àmbit educatiu, sanitari, serveis socials, les forces i cossos de seguretat de l’Estat, advocacia, la Fiscalia, la judicatura, les tres diputacions, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, ciutats amigues de la Infància, així com entitats d’iniciativa social dedicades a la protecció i defensa de la família i infància.

La vicepresidenta i conselllera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha defensat la necessitat d’elaborar una nova normativa en aquest àmbit perquè la llei que regula des de 2008 els drets de la infància està “obsoleta, no s’adapta a la legislació estatal vigent” i és necessari “actualitzar i atorgar a les xiquetes i els xiquets el protagonisme que els correspon” en la implantació de drets i en el desenvolupament de les qüestions relacionades amb la promoció de la infància.

L’objectiu, segons ha explicat la vicepresidenta, és elaborar un text amb caràcter transversal i que compte amb l’aportació de xiquets, xiquetes i adolescents que a través d’estructures de participació organitzades puguen contribuir al desenvolupament de l’esborrany de la llei.

La participació dels xiquets i les xiquetes ja ha sigut tingut en compte en el procés de consulta previ a l’elaboració de la llei, i en el qual de les 79 aportacions que es van rebre, un 44% van ser fetes per xiquets, ja que per primera vegada, se’ls va consultar a través dels consells d’infància en les ciutats amigues de la infància, i també a través de la pàgina web de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

La vicepresidenta ha explicat que una de les prioritats d’aquesta consulta pública prèvia a la ciutadania era recaptar l’opinió de xiquetes, xiquets i adolescents, i per a açò, ha explicat, la conselleria va habilitar un formulari específic de participació infantil i es van adaptar els materials de suport, “fent-los més propers i comprensibles”.

Respecte als resultats d’aquesta consulta pública prèvia, ha indicat que la meitat de les persones o entitats participants s’han pronunciat sobre la pertinència de reformar o refer la llei vigent de 2008, de la Generalitat, de Protecció Integral de la Infància i l’Adolescència de la Comunitat Valenciana, i d’ells, un 77 per cent considera ha de canviar-se.

Els temes objecte de major atenció en la consulta general guarden relació amb el dret a l’educació (22,5%), la protecció de xiquets, xiquetes o adolescents privats de mitjà familiar (20%), entre els quals destaquen les necessitats dels qui aconsegueixen la majoria d’edat després d’haver estat sota la tutela de la Generalitat, o la protecció enfront del maltractament (17,5%), especialment dels xiquets o les xiquetes que són mates de la violència masclista que es produeix en les seues llars.

Aportacions de la infància i l’adolescència

Com a resultat de la seua participació, una part de les propostes de xiquetes, xiquets i adolescents guarden relació amb la protecció enfront de la violència (11,5%), encara que en el cas dels participants infantils, la principal preocupació en aquest àmbit és l’assetjament.

No obstant això, la major part de les seues aportacions es refereixen al dret de xiquetes i xiquets a ser escoltat i que la seua opinió es prenga de debò i siga tinguda en compte (37%), i en menor mesura, al seu dret a rebre informació (15%). En aquesta última qüestió destaca la necessitat de disposar de versions amigables de la legislació sobre infància que els permeta conéixer i comprendre millor els seus drets.

Participació

Oltra ha recordat que es va convidar expressament a participar en els òrgans de representació infantil amb els quals expliquen algunes localitats de la Comunitat Valenciana, com les que s’han adherit al programa de Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef, “la seua resposta ha sigut molt positiva i s’han rebut aportacions dels consells municipals d’infància d’Alzira, Mislata, Quart de Poblet, i Sagunt”.

Sobre aquest tema ha destacat que els seus integrants, “han valorat favorablement que se’ls consultara, i han fet nombroses aportacions, però coincideixen a assenyalar la dificultat de treballar amb uns textos legals redactats en un llenguatge que els és alié i de difícil comprensió”.

A més de xiquets, xiquetes i adolescents han participat en la consulta entitats de promoció dels drets de la infància (com a Creu Roja, Save the Children, o Unicef), i altres institucions (Federació Valenciana de Municipis i Províncies, i Col·legi Oficial de Treball Social de València).

Últimas noticias

Contenido relacionado