Els ajuntaments de Vila-real i Alzira juntament amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) s’han unit per a difondre la figura i l’època del monarca fundador d’ambdues ciutats i del Regne de València, que s’ha signat en l’Hostal el Rei, que com apunta l’alcalde de Vila-real, José Benlloch, “és un dels edificis més característics i més emotius per a la ciutat de Vila-real, que data pràcticament des de la fundació de la nostra ciutat, i que va ser hostal de la casa reial i el Rei Jaume I”.
La Jornada Jaume I celebrarà la seua segona edició a Vila-real, el 17 de febrer, gràcies al conveni signat per l’alcalde, José Benlloch, amb el seu homòleg a Alzira, Diego Gómez, i el president de l’AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer. Una formalització oficial, que ha comptat amb la presència dels regidors de Normalització Lingüística i Tradicions, Santi Cortells, i de Cultura, Eduardo Pérez, així com de l’arxiver municipal, Vicent Gil, tots ells col·laboradors de la iniciativa.
“Vist l’èxit i interés suscitats, Vila-real ha sol·licitat a l’AVL la coorganització de la sessió, de manera que, serà la nostra ciutat la que aculla aquesta trobada, en la qual es donaran cita, investigadors i estudiosos sobre la figura d’aquest emblemàtic personatge i el llegat que ens va deixar”, explica, Benlloch.
En aquest sentit, Ramon Ferrer destaca que “Vila-real i Alzira estan unides perquè ambdues comparteixen part de la seua història amb el monarca, que els va donar la vida, i aquesta és una manera ideal d’agermanar tots dos municipis i de rendir, al mateix temps, homenatge al fundador”. A més, posa de manifest la importància d’aquesta convocatòria, ja que “qualsevol investigador o expert en la matèria sabrà que tant Vila-real com Alzira són els llocs de referència on tractar aquesta interessant temàtica”. Segons ha avançat Ferrer, seran sis les conferències a càrrec de catedràtics i experts les que es realitzaran el pròxim dia 17 a Vila-real, el programa detallat del qual es donarà a conéixer en breu, i en el que la pintura serà molt important, ja que amb ella “es poden conéixer moltes coses del segle XIII”.
Per la seua banda, l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha manifestat que “Vila-real i Alzira són peces clau de la història, ja que estan unides pel pas del rei, que va deixar un important llegat. En el nostre cas, encara conservem un dels murs de l’antic palau i a Vila-real segueix dret i intacte l’edifici”. “Signar aquest conveni permetrà agermanar ambdues ciutats gràcies al fundador i també enriquir-nos i compartir coneixements cada any en una de les dues ciutats, gràcies als experts”, apunta.
Benlloch no ha volgut oblidar la gran llavor que fa Vicente Gil, l’arxiver municipal, “estic tremendament orgullós com alcalde del nostre arxiu, dels premis que rebem, dels reconeixements que tenim de forma continuada i que demostra també, com s’estima açò i quan es treballa d’aquestes maneres és perquè un s’estima lo seu i tot comença per estimar-se un mateix i la seua identitat”.
En finalitzar, l’alcalde de Vila-real, José Benlloch n’hi ha regalat a l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez un llibre de la història de Vila-real.