La Diputació d’Alacant va acollir la signatura del Pacte Provincial de l’Aigua que reconeix el dèficit hídric que pateix la província

Representants polítics, comunitat de regants, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats van signar un acord històric sense precedents

675

Els problemes de dèficit hídric que pateix la província alacantina, que afecta sobretot als cultius, ha tingut com a escenari l’elaboració d’un Pacte Provincial de l’Aigua, on ahir, representants polítics, comunitat de regants, sector del proveïment, Cambra de comerç i universitats van haver de signar-ho.

dèficit hídric Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

L’acord aconseguit pretén aconseguir un Pacte Nacional de l’Aigua, perquè situacions com la crescuda de l’Ebre en les últimes setmanes, provocant el seu abocament al mar, amb aqueix sobrant d’aigua els regants tindrien dos anys aproximadament per a proveir-se. El president de la Diputació d’Alacant, Cèsar Sánchez, ha sigut l’encarregat de presidir una aliança el compromís de la qual és el de cercar la redistribució d’una aigua, que amb unes bones infraestructures, podria arribar al sud-est espanyol. “Avui transmetem una imatge de responsabilitat als regants i als sectors industrials i turístics que necessiten aigua, així com al conjunt de la província i vam mostrar que en els temes importants la política es deixa de costat i ens preocupem per solucionar els problemes dels ciutadans”, ha assenyalat Sánchez. El document signat, aprovat per unanimitat per la Comissió Tècnica de l’Aigua i ratificat per la Taula de l’Aigua, comportarà diferents infraestructures d’aigua que executarà la Diputació, a més dels 30 milions d’euros ja invertits pel Govern Provincial, podent demanar tant al Consell com al Govern Central més inversions. Aquest document arreplega el dèficit hídric, proveïment, regadius, transvasament Tajo-Segura, connexió Xúquer-Vinalopó, sobreexplotació d’aqüífers, dessalació, depuració i reutilització, estalvi i eficiència, sostenibilitat econòmica i costos, infraestructures, noves connexions interconques, reformes legislatives, cessió de drets, gestió de recursos i, finalment, innovació i recerca.

L’acord arreplega també, una de les propostes de Compromís perquè Alacant siga seu d’un institut d’innovació en eficiència hídrica i gestió intel·ligent. L’alcalde d’Elx, Carlos González, que també ha estat en la signatura d’aquest pacte, ha assenyalat el positiu que és aquest acord que serveix per a pal·liar la important falta d’aigua que pateix el seu municipi. La capacitat de diàleg i acords que la Diputació d’Alacant ofereix als regants del Vinalopó i la Vega Baixa serà beneficiós perquè no es perden les seues collites. L’única formació política que no va estar d’acord amb el Pacte de l’Aigua va ser Esquerra Unida, el seu portaveu en el Govern Provincial, Raquel Pérez va explicar que la proposta aquesta fonamentada en una premissa errònia del dèficit estructural de la província d’Alacant. Principalment el seu desacord es deu a les polítiques nefastes en matèria de l’aigua per part del Partit Popular i com que no estén protegits els aqüífers, rius i els aiguamolls alacantins en la redacció del document signat, va ser l’única formació que no va voler estar subscrita en aquest acord on la resta de partits si van mostrar la seua aprovació.

https://youtu.be/Kdo13cLncwo