sábado, 13 julio 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La Jana, el poble que viu el malson del deute grec

Aquesta entrevista ha tingut resposta de l’Ajuntament de La Jana i del seu Alcalde Domingo Tolós.

La Jana és un municipi de poc més de 700 habitants situat a la comarca del Baix Maestrat, intervingut per Hisenda des de 2011 amb una retenció del 50-60% per cent dels ingressos mensuals, ja que el deute pujava a la esperpèntica quantitat de 606.833,43 € (771 per habitant).

Foto-Domingo-Tolós
Domingo Tolós (Compromís)

Hui dia a 2016 el deute ha pujat al 200% del PIB local quatre parts: els préstecs que ja hi ha formalitzats, el deute amb el Ministeri d’Hisenda, dos judicis contra l’Ajuntament de la Jana i dos més que estan en camí i factures pendents de pagar aparentment sense consignació pressupostària.

L’Alcalde Domingo Tolós (Compromís) va declarar que “considerem molt important que es conega la situació econòmica de l’Ajuntament per part de la gent, especialment en aquest tema, ja que es tracta de la gestió dels impostos que paguem entre tots. A més, volem conéixer l’opinió de la gent. Aquesta assemblea no serà un fet anecdòtic, sinó que tenim la intenció de convocar-la almenys una vegada l’any, per a què tot el veïnat puga conéixer l’evolució de la situació econòmica.”

Vam entrevistar a l’anterior alcalde de La Jana Joaquin LLàdser (PP) que va dirigir el consistori municipal des de l’any 2011 fins al 2015, va ser molt obert a l’hora de contestar les nostres preguntes.

242342_228066050553328_706806_o
Joaquin Llàdser (PP)

 S’ha dit que l’Ajuntament està en una fallida tècnica quasi a l’estil grec, comparteix eixa opinió?
Mai puc compartir aquesta opinió. Evidentment, i ja ho sabíem perquè vam estar governant durant 4 anys, la situació és molt complicada però no crec que estiguem en fallida tècnica. De fet durant els 4 anys vam anar pagant als proveïdors progressivament i sense falta, van rebre les subvencions les associacions i vam pagar als treballadors. I la situació, a excepció de la sentència judicial respecte al constructor que no estava encara, era pitjor.

El PP va governar durant l’anterior legislatura. Com s’ha arribat en 4 anys a aquesta situació?
No s’ha arribat en 4 anys a aquesta situació. Ja estàvem en ella quan vam entrar. En maig de 2011, quan vam accedir al govern de l’ajuntament de La Jana, hi havia en vigor 2 préstecs de 54.100 € des de 2004 dels que quedaven 21.640 € de cadascun, 1 de 120.000 € des de 2008 del que quedaven 96000 €, 1 de 22000 des de 2009 del que quedaven 19066,66, 1 de 180.000 € que es va fer per a cobrir el resultat de la sentència del jutjat i un deute en factures segons l’interventor de més de 170.000 €, segons auditoria interna que va fer ell dels contes. Tot això, sumat són 508.346,66 €. Però açò no va ser tot. Ens van aparéixer 2 sorpreses més importants: per un costat el pagament a proveïdors que va pujar un total de 362.276,26 € dels quals 30.000 € eren de la nostra legislatura i sorprenentment 332.276,26 € eren factures que no estaven en cap lloc a l’ajuntament i que el secretari no havia informat en l’auditoria, per un altre, albarans d’instal·lacions elèctriques que no estaven facturats i que pujaven més de 60.000 €. Si sumem tot el deute, és superior a 900.000 € i faltaria sumar-li el resultat de les sentències judicials. És a dir, el deute ve heretat, no és nou dels 4 anys últims, ve fruit de la penosa gestió realitzada per l’equip de govern del PSOE on estava inclòs com a regidor durant els darrers 6 anys el cap de llista actual del PSOE.

No es va plantejar mai fer una auditoria inicial quan van començar a governar o denunciar l’anterior consistori per les irregularitats?
Una auditoria externa és una despesa molt elevada i té el valor que té. En primer lloc, l’interventor pot fer un informe contrari a la realització de l’auditoria i aquesta no poder-se fer i en segon lloc, aquestes factures que ni estaven registrades ni se sabia d’elles tampoc hagueren aparegut i ens haguérem quedat igual comen l’auditoria del secretari interventor. De fet, dissabte a l’assemblea de veïns, l’alcalde a una pregunta d’un veí sobre l’auditoria, va dir que l’empresa externa va dir que era quasi impossible fer-la per falta de dades. Cal recordar que fins al nostre accés al govern, el registre d’entrada i sortida de documents de l’ajuntament de La Jana era fictici, ja que moltes coses no es registraven per no pagar interessos de demora i al final acabaven desapareixent al fons dels calaixos.
D’ací que no la férem i el que si vam fer, va ser demanar-la al síndic de comptes però sabem que van en retràs i que encara tardaran un parell d’anys mínim a fer-la. La vam sol·licitar dels darrers 12 anys, els de govern nostre també perquè no tenim cap dubte que vam actuar d’acord amb la llei i en transparència.

[pullquote align=”right” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Llàdser: “l’única solució és la paciència i la bona gestió de les despeses” [/pullquote]

Com s’ha portat aquesta situació durant la transició de govern de l’any passat?
La transició no ha existit. Jo em vaig oferir a l’alcalde actual per parlar del que volgués i a hores d’ara encara no m’ha trucat per això. De fet no ens han donat després de més de 6 mesos cap informe econòmic com ells reclamàvem. Com sempre, prediquen el que no creuen.

Quina solució creu que té l’Ajuntament de la Jana per a tornar a tindre una economia sense deutes? Quant temps pensa que fa falta?
Per al grup popular i per a mi també, l’única solució és la paciència i la bona gestió de les despeses. No creiem en nous préstecs, ja que generen més interessos i al final aquests acaben ofegant l’economia.
El temps pot anar enter 10 i 20 anys. Les males gestions es paguen i com la llei no ho empara, ho paguen els que venen després i la gent, no qui les fa.

Últimas noticias

Contenido relacionado