lunes, 15 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Ajuntament de Morella atorga les creus de Santa Llúcia

Morella ha celebrat avui el ple extraordinari per aprovar la concessió de les creus de Santa Llúcia 2016. Aquest any, la comissió del 0,7% i els paleontòlegs Paco Yeste i José Miguel Gasulla seran les entitats i persones que rebran la distinció. Aquestes es lliuraran en l’acte cívic del pròxim 7 de gener, dia de Sant Julià, patró de la localitat. A més, en el ple d’avui també s’ha acordat la Creu de Santa Llúcia a títol pòstum per Teudo Sangüesa, professor i director de l’antic institut de Morella i persona molt vinculada a les tradicions i la cultura de la localitat. Aquesta s’entregarà més endavant en un acte homenatge.

L’alcalde de la localitat, Rhamsés Ripollés, ha afirmat que aquestes concessions “serveixen per reconèixer el treball i l’esforç que han realitzat diferents col·lectius i persones per Morella, la qual cosa, ens fa encara més grans com a poble”. Per al primer edil, “aquests col·lectius i persones mereixen aquesta distinció perquè són un premi al treball pels morellans i morellanes i per aquesta ciutat, de forma desinteressada”.

La comissió del 0,7% de Morella va néixer el 1991 per pressionar l’Ajuntament perquè complira amb el mandat de l’ONU de 1972 i destinarà aquest percentatge als països del Tercer Món. En els anys 80, el grup de veïns i veïnes que van formar aquesta comissió, ja havien realitzat activitats per col·laborar amb diferents accions solidàries. Al 1991 van aconseguir que, per primera vegada, el consistori morellà realitzara una donació puntual de 100.000 pessetes per al Tercer Món. El moviment del 0,7% va avançar en els anys posteriors i va tenir una gran repercussió a nivell estatal. Des d’aquest grup es van dur a terme nombroses activitats, com ara exposicions fotogràfiques, conferències, marxes a peu, viatges, exigència d’aportacions del 0,7%…

La mateixa comissió del 0,7% va ser la llavor perquè en l’any 1996, ara fa vint anys, naixera el Consell Municipal de la Solidaritat, que és un dels més actius de la localitat. Al 2003, la comissió del 0,7% de Morella es va dissoldre i els seus membres van passar a formar part del Consell de la Solidaritat. Des de l’any 1992, l’Ajuntament de Morella destina el 0,7% del pressupost municipal a la cooperació amb el Tercer Món.

Morella és una zona amb una riquesa paleontològica molt important. Avui dia coneixem molts jaciments i troballes d’un gran valor gràcies a la feina dels paleontòlegs locals. Paco Yeste va ser una de les primeres persones que en els anys 70 va realitzar descobriments extraordinaris i va despertar una expectació per la paleontologia que fins llavors no es coneixia. Des d’aleshores, sempre ha tingut una col·laboració permanent amb l’Ajuntament i va ser un dels impulsors del Museu Temps de Dinosaures.

José Miguel Gasulla, recentment investit doctor en paleontologia, és un referent en els diversos estudis i treballs en els jaciments de Morella, així com les seves col·laboracions en altres comunitats i països. A més, un dels seus últims treballs ha tingut una gran repercussió a nivell internacional, ja que per primera vegada, s’ha trobat una nova espècie de dinosaure a Morella, el Morelladon beltrani.

Els paleontòlegs locals han realitzat un gran treball durant anys, que ha significat el descobriment de nombrosos fòssils de dinosaures i d’altres vertebrats que van habitar la terra fa milions d’anys i que ha situat a Morella com un referent en el món de la paleontologia. A més, aquest treball realitzat també ha vist la llum en instal·lacions de gran importància per a la localitat, com el Museu Temps de Dinosaures, que va néixer l’any 1994 o en diferents exposicions, com la que avui en dia es pot visitar a l’ajuntament de Morella.

Últimas noticias

Contenido relacionado