Les multes per publicitat, venda, distribució i consum d’alcohol, tabac i unes altres substàncies estupefaents a la Comunitat Valenciana han crescut un 156% en 2017 respecte a l’exercici anterior, s’han elevat fins a 141, segons el Servei de Gestió de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.
Aquest òrgan, dependent de Direcció general d’Assistència Sanitària, regula i tramita les sancions per la publicitat, venda i consum d’alcohol i unes altres substàncies estupefaents a la Comunitat Valenciana des de 2014.
La principal causa que ha generat més denúncies són les infraccions per consum d’alcohol en la via pública, que conformen el 76% del còmput total d’expedients tramitats durant 2017, enfront del 54% de l’any anterior. La segona causa ha estat la venda d’alcohol fora d’horari, que ha suposat un 14% del total de les sancions.
Respecte a la naturalesa de l’infractor, les xifres són similars als anys anteriors: les persones físiques són les més infractores (el 74%) i quant al gènere, els homes són els més infractors (89%). En relació al rang d’edat, els i les joves de 18 a 25 anys suposen el 39% de les sancions de 2017. Al mateix temps, la segona franja d’edat amb més denunciats correspon a homes adults de 31 a 40 anys (el 15%). Destaquen també els menors homes sancionats, ja que representen un 11% del total, enfront de l’1% en 2016.
Per províncies, a Alacant s’han interposat gairebé la meitat de les denúncies, en concret en la localitat d’Alcoi (43), seguida d’Oriola (26). València és la segona província on més denúncies s’han registrat (29%), sobretot en els municipis de Picassent (11), Tavernes de la Valldigna (9) i de Torrent (8). Finalment, s’han rebut 16 denúncies de Castelló de la Plana.
De la mateixa manera, des de la Conselleria es recorda que aquestes xifres solament revelen una part de les sancions sobre aquesta matèria en tota la Comunitat Valenciana, ja que la legislació actual valenciana permet a les entitats locals, en el cas de les infraccions lleus, tramitar el procediment sancionador directament o remetre l’acta de la denúncia al Servei de Drogodependències i Altres Trastorns Addictius.
Aquest augment en el nombre de denúncies està relacionat directament amb els cursos impartits durant 2016 i 2017 a cossos i forces de seguretat en matèria de drogodependències.
Resultats positius dels cursos en matèria sancionadora
Des del Servei de Gestió de Drogodependències s’ha impartit el curs “Infraccions i sancions per consum de substàncies. La realitat de les addiccions” sobre legislació en drogodependències durant 2016 i 2017 en el qual han participat més de 700 policies i guàrdies civils de 269 municipis: 195 a València, 54 a Alacant i 20 a Castelló.
En concret, han rebut formació específica sobre les infraccions per publicitat, venda i consum de begudes alcohòliques i tabac, sobre la Llei Orgànica de protecció, seguretat ciutadana i de Llei de Salut de la Comunitat Valenciana.
El curs ha abordat els instruments necessaris per a facilitar al màxim la labor que realitzen els agents per prevenir i reduir l’oferta i la demanda de substàncies que puguen crear una addicció, fonamentalment entre la població més jove.