23:10 - martes, 3 octubre 2023

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’IVASS estudia el model suec d’habitatges per a persones amb diversitat funcional intel·lectual

L’Institut Valencià d’Atenció Social-Sanitària (IVASS) ha estudiat el model suec d’habitatges per a persones amb diversitat funcional intel·lectual, un sistema que promou l’autonomia i la vida independent d’aquestes persones adequant els recursos a les seues necessitats i dotant-los de suports perquè puguen desenvolupar-se en les seues cases amb normalitat, com ho fa la resta de la població.

Actualment, l’IVASS compta amb una xarxa d’habitatges composta per sis vivendes tutelades i dues de vida independent, en què resideixen 35 persones amb diversitat funcional intel·lectual. L’entitat està treballant en un canvi de model d’atenció, que responga a una societat més inclusiva i en què les persones siguen el referent, i que implica potenciar aquest tipus de recursos enfront de les residències.

Experts en diversitat funcional s’han reunit a la Residència Jubalcoy d’Elx, pertanyent a la cartera de serveis de l’IVASS a la província d’Alacant, per analitzar els últims treballs realitzats en el projecte europeu Training for Inclusion of Ageing People with Disabilities Trough Exchange (TRIADE ) en el qual participa l’entitat.

A través d’aquesta iniciativa, de la convocatòria Erasmus + i en la qual col·laboren entitats socials d’Espanya, Bèlgica, França, Holanda, Itàlia i Suècia, s’intercanvien coneixements i es realitzen pràctiques formatives entre els professionals del sector de la Discapacitat per al desenvolupament d’accions que contribueixen a millorar la vida de les persones amb diversitat funcional.

A la reunió, a la qual han assistit professionals de l’IVASS, de l’IES Victòria Kent, i de les Universitats Miguel Hernández i CEU Cardenal Herrera, s’han presentat cinc documents de Bones Pràctiques pertanyents als socis suecs i que es van debatre en la VI Trobada Transnacional del projecte TRIADE celebrada el passat mes de juny als municipis d’Eskilstuna i Karlstad (Suècia).

Entre aquestes bones pràctiques destaquen el Model d’Habitatges de Suècia per a persones amb diversitat funcional i gent gran, el principi és que incorporen els avanços, tècnics i tecnològics, perquè puguen viure el major temps possible a casa; el Programa VIP sobre prevenció de la violència domèstica en dones i homes amb diversitat funcional intel·lectual i/o malaltia mental; així com el Model PFA sobre actitud pedagògica, atenció i cures, així com els serveis adreçats a aquestes persones, incidint en l’etapa de l’envelliment.

El grup d’experts reunit a la Residència Jubalcoy de l’IVASS ha aportat idees i recomanacions en tots aquests àmbits, que es recolliran en les conclusions finals del projecte europeu TRIADE.

Últimas noticias

Lo más leído

Contenido relacionado