02:03 - viernes, 1 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Entrevistem a Marta Tena, l’actual Na Violant dels Cavallers de la Conquesta en Castelló.

Marta, tots el castellonencs et coneixen hui dia com a Na Violant, però com va començar aquesta aventura? Com vas conéixer els Cavallers de la Conquesta? Com ha sigut la teua experiència des que vas ingressar?

Des de ben xicoteta m’encantava veure desfilar a Na Violant d ‘Hongria i a les seues dones de companya pels carres de Castelló, tanmateix mai haguera imaginat formar part de la Germandat fins que l’any passat Andrea Barrera, Na Violant d’Hongria 2015, em va proposar formar part de la seua cort representant a Na Provençala. Va ser d’aquesta manera com vaig poder arribar a conéixer als Cavallers. La meua experiència ha sigut realment meravellosa. Poder representar a Na Provençala em va permetre conéixer molt més de prop les nostres festes, així com viure moments festius únics. Però, si dins d’aquesta experiència haguera de triar una sola cosa, sense dubte això seria tota la gent que hi he conegut.

Com et vas sentir en saber que hauries de ser Na Violant 2016?
Viure l’any com a dona de companya, em va fer sentir que volia continuar, volia seguir coneixent i vivint noves experiències, i per descomptat, volia representar a aquest col·lectiu que tant m’ha aportat. El passat mes de juliol quan vaig rebre la crida telefònica de Lluís, comunicant-me que havia sigut l’elegida, no vaig poder evitar vessar algunes llàgrimes d’emoció, sentint-me la persona més afortunada del món pel càrrec que la Germandat m’encomana.

Na Violant, no és només un títol de festes, és la representació d’un paper històric, que és el que més et crida l’atenció del personatge a què representes?
Efectivament, representar a Na Violant d’Hongria suposa representar la història de Castelló. Del meu personatge destacaria el talent i el caràcter. Violant, Ioles, de nom original, fou la segona esposa del rei Jaume I, i actuà com a consellera del mateix, sent la seua opinió la més important per al rei. Destacar que també va intervenir en una gran quantitat d’acords internacionals, així com en la conquesta de València. En definitiva, és un referent per a la nostra ciutat, i poder representar aquest personatge, em suposa un gran orgull i autèntica responsabilitat.

Com és la rel·lació entre una Na Violant i el Prohom dels Cavallers?
Per a mi és un autèntic plaer poder compartir aquest any de la mà de Lluís. Gran persona i per descomptat gran Prohom. Sempre pendent de tot allò que puga necessitar, sense dubte no tinc cap queixa.

Que és el que més t’agrada de les festes de Castelló?
És difícil triar un sol acte de les nostres festes, ja que la gran majoria són actes carregats d’emoció. Tanmateix, si he de triar un, seria l’homenatge al rei en Jaume. L’any passat com a dona de companya, vaig viure un dia màgic. Poder desfilar pels carres de Castelló, per finalment arribar a l’estàtua del rei Jaume I i l’homenatge a un personatge tan important per a la nostra ciutat. Espere amb moltíssimes ganes l’arribada d’aquest dia.

Na Violant és a més dama de la ciutat, com et sents en aquest paper?
Suposa tot un plaer lluir a més a més eixa banda blanca que m’acredita com a dama dels Cavallers formant part de la Cort de Carolina. Poder viure a més dels actes com a Violant, tota la resta com a dama de ciutat, ha sigut una gran sort. Tant amb la nostra reina Carolina, com amb la resta de dames tinc molt bona relació, sentin-me totalment integrada i molt agraïda de poder formar part de la seua Cort.

Últimas noticias

Contenido relacionado