18:03 - viernes, 1 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Marzà: “Amb les esperades obres d’ampliació aconseguirem situar Belles Arts en el lloc que li correspon des de fa dècades”

El conseller Vicent Marzà, acompanyat per l’alcalde de València, Joan Ribó; el secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona; la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga; i el director del Museu de Belles Arts de València, José Ignacio Casar, ha recepcionat les obres de la V fase de rehabilitació del museu per part del secretari d’estat de Cultura, Fernando Benzo i el seu equip.

El conseller Marzà ha agraït la visita dels responsables del ministeri i ha destacat que “amb una bona coordinació de treball, les accions de govern són més efectives” i ha prosseguit: “en un any i mig de gestió del museu per part Govern del Botànic, les obres de l’ampliació del museu de Belles Arts estan finalitzades gràcies a la col·laboració entre administracions. Aquest fet és positiu per als valencians i les valencianes i per a tots aquells que visiten la ciutat de València cada any i que troben en el Museu de Belles Arts un reclam per conéixer la nostra història a través de diferents disciplines artístiques”.

Amb l’ampliació de nous espais per a la pinacoteca més rellevant del territori valencià i la recepció de les obres, la Conselleria de Cultura ja pot emprendre la planificació feta que té respecte d’això des de fa mesos: Una reestructuració del relat del museu i traure a la llum moltes de les obres que romanien en els magatzems i que mai han estat vistes.

En aquest sentit, des de la Generalitat s’ha volgut destacar la voluntat per recuperar “un dels nostres museus emblemàtics i de projecció internacional per la qualitat de les obres que conté”. Segons Marzà, “amb les esperades obres d’ampliació aconseguirem situar Belles Arts en el lloc que li correspon des de fa dècades com a museu de referència”.

D’aquesta manera, la Generalitat ha destinat 5,2 milions d’euros per al museu en 2017, la qual cosa suposa un increment del 49,57% en una línia pressupostària específica que el dota de major autonomia. Aquesta inversió per part de l’Administració valenciana es concreta en accions com ara l’increment d’obres que es restauraran, especialment escultures, i la contractació de més restauradors per a treballs concrets. També s’incrementen les adquisicions d’obres per al museu, no només pictòriques, sinó d’altres disciplines que li donen sentit al concepte de Museu de Belles Arts.

Per a reestructurar l’itinerari museístic amb els espais recepcionats, la Generalitat emprendrà diverses reubicacions escalonades. S’obriran els espais del claustre i el pati Vich, i es produirà el trasllat de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles des de la seua ubicació actual a la prevista pel projecte, la qual cosa alliberarà la sala d’exposicions Ribalta.

Així mateix, tan bon punt estiga consensuat el pla museològic definitiu, s’engegarà el procés de reestructuració de continguts i es té previst obrir el nou itinerari museològic per a visites, aproximadament, en 2019.

El conseller Marzà ha volgut destacar també l’estreta col·laboració amb l’Ajuntament de València per a millorar l’entorn del museu i la relació de l’edifici tant amb el carrer Volta del Rossinyol com amb els jardins del Reial. Aquestes millores estan previstes que s’inicien durant 2017.

D’altra banda, es pretén arribar a un consens amb el Ministeri de Cultura per tal de dotar de major autonomia jurídica el museu, mitjançant la fórmula del consorci on estarien representades l’Administració autonòmica, l’estatal i la Reial Acadèmia de Sant Carles. Una autonomia que permetria, a més, convocar un concurs públic seguint el Codi de Bones Pràctiques en la Cultura Valenciana per a la direcció de la pinacoteca valenciana.

Finalment, i amb totes les accions de millora d’aquest espai artístic de les valencianes i dels valencians, es pretén engegar una planificació específica per a potenciar el mecenatge cultural també al Museu de Belles Arts de València.

Últimas noticias

Contenido relacionado